Business Internaţional

UE testează din nou starea de sănătate a băncilor

Autor: Catalina Apostoiu

06.03.2011, 23:30 9

Uniunea Europeană a început o nouă rundă de teste de stres înrândul băncilor sale, scrie BBC News. Procesul, condus de nouaautoritate bancară europeană, EBA, va dura mai multe luni,rezultatele nefiind aşteptate mai devreme de luna iunie.

Noua rundă vine după ce testele anterioare nu au reuşit săscoată la iveală problemele băncilor irlandeze, care ulterior auforţat guvernul de la Dublin să apeleze la un ajutor financiar învaloare de 85 mld. euro de la UE şi FMI.

Deşi actuala examinare a bilanţurilor băncilor trebuie să fiemult mai strictă, autorităţile nu au venit cu o metodologie încă.Principiile după care vor fi realizate testele nu vor fi publicatepână în luna aprilie.

"Dacă metodologia pentru această rundă de teste nu va fisemnificativ diferită de cea anterioară, credibilitatea noilorteste va avea serios de suferit", remarcă analiştii britanici.

Una dintre criticile de bază aduse testelor anterioare a fostlegată de neincluderea în cadrul acesteia a unui scenariu în careun guvern european intră în incapacitate de plată.

Acest lucru ar necesita ca băncile să-şi reducă valoareacontabilă a obligaţiunilor guvernamentale pe care le deţin petermen lung, unele dintre acestea putând intra astfel îninsolvenţă. Totuşi, majoritatea autorităţilor bancare naţionaledoresc în continuare să evite includerea unui astfel descenariu.

Băncilor care nu vor trece testele li se va cere să-şi majorezeratele de capital.

Autorităţile se tem că dacă va reieşi că băncile sunt maivulnerabile decât se crede, pieţele vor intra în panică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO