Business Internaţional

UE trage semnalul de alarmă cu privire la viitoare penurii de materii prime vitale. Temerile Comisiei sunt în ton cu cele ale multor state membre care promovează companii implicate în producţia de materii prime strategice

UE trage semnalul de alarmă cu privire la viitoare...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2020, 00:05 2513

Dependenţa excesivă a Uniunii Europene de importuri de materii prime esenţiale riscă să submineze industrii vitale ale blocului şi să expună ţările membre ale acestuia la presiuni venite din partea Chinei şi alte ţări bogate în resurse, avertizează Comisia Europeană, potrivit Financial Times.

Posibile deficite de ele­mente utilizate în pro­duc­ţia de baterii şi echipamente pen­tru energii regenerabile ar putea ameninţa de ase­menea obiectivul blocului de a atinge neutralitatea cli­matică până în 2050.

Raportul Comisiei este parte a unui focus urgent în Europa asupra impor­tu­rilor de bunuri vitale în con­diţiile în care pandemia generează probleme legate de trans­port şi tensiuni în creştere între capitalele occidentale şi Beijing.

„Pandemia a scos la lumină dependenţa Europei pe anu­mite produse, materii prime şi lanţuri de valoare critice“, potrivit lui Thierry Breton, comisarul european pe industrie.

 „Era unei Europei conciliatoare sau naive care depinde de alţii pentru a-şi proteja interesele a luat sfârşit“.


Alianţa materiilor prime

Comisia intenţionează să lanseze o alianţă UE pentru materii prime. Bruxelles-ul intenţionează de asemenea să promoveze reciclarea elementelor vitale şi unde este posibil o creştere a producţiei la nivel de UE.


Strategia viitoare pune accent pe asigurarea aprovizionării Europei cu o serie de materii prime vitale pentru industriile acesteia prin explorare, investiţii şi reciclare mai eficientă. Lista acestora a fost extinsă la 30 de materii de la 27 în 2017, decizia evidenţiind temeri în creştere privitoare la poziţia dominantă a Chinei pe pieţe pentru metale industriale obişnuite.

„Pe măsură ce realizăm mai bine importanţa acestor materii, intrăm într-un moment de legături comerciale din ce în ce mai politicizate“, arată Kristine Berzina, de la German Marshall Fund of the United States. „UE ar trebui să tragă învăţăminte de pe urma problemelor vechi cu dependenţa de Rusia pentru energie şi să acţioneze ca un bloc unificat“.

Deşi ţări ca SUA şi Australia au realizat audituri similar privind materii prime strategice, problemele de dependenţă ale Europei sunt mai mari pentru că aceasta nu dispune de depozite minerale abundente.

Comisia intenţionează să lanseze o alianţă UE pentru materii prime. Bruxelles-ul intenţionează de asemenea să promoveze reciclarea elementelor vitale şi unde este posibil o creştere a producţiei la nivel de UE.

Temerile Comisiei sunt în ton cu cele ale multor state membre care promovează companii implicate în producţia de materii prime strategice.

Propunerile ar putea însă reaprinde dezbaterile privitoare la gradul posibil de creştere sau reshoring al producţiei din UE sau la cât de dezirabil este un astfel de plan având în vedere impactul negativ asupra mediului care vine odată cu marile proiecte miniere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO