Business Internaţional

UE va analiza atent problema includerii transferurilor la pensiile private în deficit

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

31.10.2010, 23:44 18

Liderii Uniunii Europene au convenit să analizeze mai atentcererile unui grup de state, între care şi Ro­mânia, privindexcluderea costului reformei pensiilor din analiza deficituluibugetar.
Nouă state europene au cerut în august excluderea costurilor legatede reforma pensiilor din deficitul bugetar şi datoria publică, ceeace le-ar ajuta să evite acţiunile disciplinare din partea UE pentruderapajele fiscale.

Aceste state au creat sau intenţionează să înfiinţeze fonduriprivate de pensii, la care sunt virate o parte din contribuţiilesociale, iar din acest motiv aportul bugetar la sistemul public depensii trebuie să fie mai mare.

CE a făcut în septembrie o uşoară con­cesie la această solicitare,propunând ca ţările res­pec­­tive să beneficieze de o perioadă degraţie de cinci ani, în care deficitele lor bugetare pot depăşi 3%din PIB şi/sau datoria publică să poată fi mai mare de 60% dinPIB.
Polonia, Slovacia şi alte ţări consideră că propunerea esteinadecvată şi vor extinderea perioadei de graţie. La summit s-aconvenit continuarea discuţiilor, dar declaraţia liderilor a evitatpromisiunile clare, subiectul urmând să fie reluat la reuniunea UEdin decembrie.
"Guvernele ar trebui să accelereze analiza impactului reformeipensiilor asupra implementării Pactului de Stabilitate şiCreştere", se arată în declaraţie.
Germania se opune unor astfel de concesii, întrucât vrea ca bloculcomunitar să adopte reguli bugetare cât mai stricte.
Cele nouă state susţin că o decizie în favoarea lor va încuraja şialte ţări să adopte reformele necesare din cauza îmbătrâniriipopulaţiei.
Cele nouă state sunt România, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria,Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia.
România va încerca în continuare să convingă celelalte state ale UEca sumele transferate din fondul de pensii către Pilonul II (pensiiprivate obligatorii) să nu mai intre în componenţa deficituluibugetului de stat, o decizie fiind aşteptată în decembrie, adeclarat preşedintele Traian Băsescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO