Business Internaţional

Ultima sedinta a lui Alan Greenspan la conducerea Fed

01.02.2006, 20:44 10

Piata de capital din SUA a "inghetat" in asteptarea deciziei bancii centrale a carei conducere s-a reunit ieri intr-o sedinta maraton. Pana la inchiderea editiei, Fed nu luase inca o decizie in ceea ce priveste rata dobanzii.

Alan Greenspan nu a avut deloc timp sa se odihneasca si sa reflecteze asupra carierei sale la conducerea Fed. Ultima sa zi in functia de presedinte al bancii centrale a Statelor Unite a fost dedicata unei noi intalniri, in care in agenda figura o noua majorare a ratei dobanzii, la 4,5 procente, informeaza Bloomberg.

In acelasi timp cu aceasta intalnire Congresul Statelor Unite urma sa-si dea acordul ca Ben Bernanke sa fie succesorul lui Greenspan la conducerea Fed.

Greenspan incheie astfel o cariera de 18 ani si jumatate ca presedinte al Fed si lasa in urma o crestere economica destul de puternica si o rata a inflatiei scazuta.

Daca ultima sa decizie a fost asupra unei noi cresteri a ratei dobanzii, pana la 4,5 procente, incepand de azi, Bernanke este cel care va decide daca dobanzile vor mai creste sau nu pentru a tine inflatia in limitele stabilite.

"Greenspan ii preda conducerea Fed intr-o perioada relativ calma", a declarat Joshua Shapiro, economist-sef al companiei MFR Inc din New York. "Ceea ce mai are Bernanke de facut este sa analizeze cu atentie datele economice inregistrate si sa ia cele mai potrivite decizii", a mai afirmat Shapiro. La precedenta intalnire ce a avut loc anul trecut, conducerea Fed a lasat sa se inteleaga ca politica de crestere a ratelor dobanzii se apropie de sfarsit. Cu toate acestea majoritatea expertilor au mizat pe cresterea anuntata ieri, dar mai afirma ca ar mai putea urma cel putin inca o majorare anul acesta.

Deocamdata, nu se stie ceea ce se va decide la intalnirea de pe 28 martie, prima condusa de Bernanke, dar majoritatea celor 72 de economisti intervievati de Bloomberg sunt de parere ca se va decide o noua crestere de 0,25%, iar dupa, Fed nu va mai umbla un timp la nivelul ratelor.

O parte din aceste date au aparut saptamana trecuta cand Departamentul de Comert al Congresului a dat publicitatii un raport in care in ultimul trimestru al anului trecut produsul intern brut al Statelor Unite a crescut cu numai 1,1%, cea mai mica crestere din ultimii trei ani. Unii membri ai Fed au declarat luna aceasta ca ciclul de crestere a ratei dobanzii se va incheia curand. Presedintele sucursalei din San Francisco a Fed, Janet Yellen, a declarat saptamana trecuta ca "mai mult ca sigur ne apropiem de finalul acestui ciclu, in special datorita faptului ca inflatia a inregistrat valori in limitele admise".

Greenspan nu a mai facut afirmatii publice despre mersul economiei de mai bine de doua luni. Greenspan a declarat pe 2 decembrie ca "desi Statele Unite au fost lovite de uraganele Katrina, Rita si Wilma, activitatea economica creste cu un ritm destul de bun".

In timpul cat a stat la conducerea Fed, Greenspan a dovedit ca a fost un bun conducator al acesteia, Statele Unite trecand in aproape 20 de ani prin numai doua perioade de recesiune, ambele cu durate mai mici de un an.

Dar cel mai important lucru este ca in perioada martie 1991-martie 2001 Statele Unite s-au bucurat de cea mai lunga perioada de crestere economica, in timp ce in ultimul deceniu inflatia a avut cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani.

In asteptarea deciziei referitoare la rata dobanzii, investitorii nu au facut mutari spectaculoase pe piata de capital. Acest lucru a dus la o scadere a indicelui Standard & Poor''s 500 cu 1,5 puncte pana la 1.287 de puncte, in timp ce indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,5 puncte, iar Dow Jones Industrial Average a scazut cu 13 puncte pana la 10.905 puncte. "Piata a fost in expectativa, asteptand decizia Fed", a declarat Barry Ritholt de la Ritholtz Capital Parteners. alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO