Business Internaţional

Ultimele achizitii ale BASF incep sa dea randament

03.11.2006, 17:42 22

BASF, cel mai mare jucator de pe piata mondiala a produselor chimice, a inregistrat o scadere de 24% a profitului in cel de-al treilea trimestru pe seama costurilor generate de disponibilizari si inchideri ale unor puncte de lucru in cadrul societatilor preluate in America de Nord, scrie Bloomberg.
Profitul s-a diminuat astfel de la 808 mil. euro in 2005 la 613 mil. euro, in ciuda aprecierii veniturilor din vanzari cu 28%, pana la 13,3 mld. euro. In cadrul bursei din Frankfurt, actiunile BASF erau cotate la 67,70 euro, in scadere cu 1,3%, evaluand compania la 34,2 mld. euro.
Juergen Hambrecht, CEO al BASF, a realizat sase achizitii anul acesta, intre care se remarca preluarea in valoare de 4,8 mld. dolari, cea mai mare din istoria BASF, a companiei inventatoare a convertorului catalitic, Engelhard, ca parte a unei complexe strategii de expansiune. Costurile implicate de restrangerea masiva a personalului ar putea depasi 430 mil. euro. "Principalul nostru obiectiv pentru 2006 a fost realizarea de achizitii si procesul de integrare a noilor companii si decurge conform planului", a afirmat un reprezentant al gigantului german. Conform declaratiilor lui Hambrecht, noile afaceri preluate sunt asteptate sa genereze o majorare de 1,8 mld. euro a veniturilor pentru acest semestru, in paralel cu o evolutie ascendenta a vanzarilor totale pana la 50 mld. euro la finele anului curent, in crestere fata de valoarea de 42,7 mld. euro din 2005.
In ceea ce priveste disponibilizarile, au fost desfiintate 4.000 de posturi, echivalentul a 30% din forta de munca a noilor companii, in incercarea de a economisi aproximativ 400 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO