Business Internaţional

Umilirea, arma secreta a colectorilor de datorii

16.10.2008, 15:07 29

Coborand dintr-o masina in culorile alb si negru, Manuel Llan se evidentiaza prin infatisare: palarie, papion si o expresie melancolica. Inainte de a bate la usa, isi ridica intentionat servieta, asigurandu-se ca vecinii vor observa ceea ce scrie pe aceasta. Scrise cu litere de-o schioapa, de pe diplomatul sau se intrezaresc cuvintele "El Cobrador del Frac", sau, altfel spus, "agentul de incasare a datoriilor in costum".

Vecinii nu mai au nevoie de clarificari suplimentare. Llan anunta ultima strigare pentru legiunea de rau-platnici a Spaniei.
"Afacerea este in floare", a declarat Llan, fost taximetrist. "Pur si simplu, oamenii nu-si pot plati datoriile".
In timp ce economia candva infloritoare a Spaniei se retrage sub imperiul recesiunii, colectorii de datorii sunt foarte activi. Sistemul de drept deja subred al tarii abunda in cazuri de depasire a termenului de plata, astfel incat companiile sunt nevoite sa recurga la asemenea agenti, rusinea in fata vecinilor fiind singura modalitate de a-i convinge pe debitori sa plateasca.
Umilirea publica este o motivatie psihologica puternica intr-o tara in care onoarea si imaginea publica sunt chestiuni primordiale. "El Cobrado del Frac" consemneaza o reusita de 60% in cazurile care ii sunt incredintate.
"Ideea este sa faci publice actele de delincventa", a afirmat Juan Carlos Granda, director la El Cobrador del Frac. "Avem uniforme profesionale ca toti ceilalti", a adaugat Granda.
Un alt actor important in aceasta industrie ce se dezvolta rapid este The Scottish Collector, care a anuntat ca va trimite la usa datornicilor agenti imbracati in costume traditionale scotiene si cantand la cimpoi pentru a asigura un efect imediat asupra rau-platnicilor. De asemenea, Monastery of Collection isi trimite angajatii deghizati in calugari franciscani, insa exista si costumatii de toreadori, Zorro sau Pantera Roz. "In perioade de criza, companiile din breasla se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie", mentioneaza Granda.
Dar nu in toate cazurile se recurge la aceste "uniforme". Cateodata, agentii prefera sa rezolve situatia la telefon. "'Colectorul de debite te-a cautat' - in momentul in care primesti asemenea vesti din partea celor din jurul tau, este clar ca imaginea ta publica incepe sa se deterioreze", conchide Granda.
Pana la colapsul de anul acesta, economia Spaniei evolua ascendent pentru cel de-al paisprezecelea an consecutiv, fiind statul membru al zonei euro care a generat cele mai multe locuri de munca. Preturile caselor s-au triplat in mai putin de un deceniu, pe fondul lejeritatii cu care s-au acordat imprumuturi dupa adoptarea euro ca moneda nationala in 2002.
Spaniolii s-au trezit din euforie din cauza inflatiei accentuate si a ratelor ipotecare. Somajul a atins 11,3%, cel mai mare din Uniunea Europeana.
El Cobrador del Frac anunta ca afacerea s-a extins cu o treime in 2008 si ca va mai angaja inca 150 de colectori in cele zece agentii ale sale din Spania si Portugalia.
Ascunsa intr-un coltisor al cartierului financiar din Madrid, compania este un adevarat furnicar. O multime de operatori telefonici preiau convorbirile cu clientii.
Decorul include numeroase "trofee" de vanatoare: capete impaiate de antilope, lei si hiene. "Rau-platnici", glumeste Granda.
Referitor la cel mai rasunator succes al companiei, directorul aminteste de modalitatea prin care a convins un bogat cuplu din Madrid sa-si plateasca factura pentru luxoasa receptie de nunta. Astfel, unul dintre angajatii lui Granda a facut rost de lista de invitati.
"Am sunat doua sau trei persoane pe care le-am gasit pe lista si le-am spus: 'Aveti de platit 500 de dolari pentru puiul si tortul consumat la nunta'", a afirmat Granda, adaugand ca astfel a determinat cuplul sa achite datoria.
Colectorii de debite din Spania sustin ca ofera servicii vitale pentru afacerile de dimensiuni mici, avand in vedere ca pot trece chiar ani pana cand cazurile de incasare a creantelor se vor solutiona.
Totusi, nu toata lumea imparte aceleasi opinii. Un grup de fosti angajati ai El Cobrador del Frac a fondat firma The Debtor's Defender, care actioneaza in opozitie cu agentii colectori. Managerul afacerii, Pablo Camacho, a afirmat ca agentii intrec masura, acesta fiind punctul in care intervine The Debtor's Defender.
Camacho mentioneaza ca echipa sa a reusit sa castige in instanta cateva procese impotriva agentiilor de colectare. Poate cel mai important este cel in care El Cobrador del Frac a fost obligata sa plateasca daune de 6.000 de euro pentru violarea intimitatii unui restaurator rau-platnic, acesta fiind urmarit de agentii in costum chiar si la scoala fiului sau.
"Au invadat dreptul copilului la intimitate si l-au umilit in fata colegilor si a profesorilor", spune Camacho.
Granda afirma ca nu ii este familiar cazul, insa isi aminteste de fostul sau angajat: "L-am concediat". Pe de alta parte, Camacho sustine ca si-a dat singur demisia.
Asociatia Agentiilor de Colectare din Spania nu primeste in cadrul sau colectorii care umilesc. "Nu sunt vazuti intr-o aura prea buna", a declarat Jose Maria Torres, secretarul general al asociatiei.
Sistemul legislativ din SUA interzice molestarea datornicilor prin anuntarea prietenilor sau a vecinilor. Similar, Marea Britanie nu accepta asemenea tactici.
"Exista metode si mai grave de a convinge debitorii sa plateasca. Am auzit ca in Rusia se folosesc ursii", a precizat un purtator de cuvant al Citizens Advice Bureau.
Manuel Llan, angajat al El Cobrador del Frac, spune ca metoda lui de a ii determina pe oameni sa achite datoriile este una politicoasa. "Da, este adevarat ca am fost si amenintat: 'pleaca de aici sau iti sparg fata'". Incheindu-si confesiunea, Llan isi scoate palaria reverentios, isi sterge spranceana cu o batista si porneste increzator catre urmatoarea casa "debitoare".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO