Business Internaţional

Un bancher german a primit 8 ani de închisoare pentru că a luat o şpagă de 40 mil. dolari

 Un bancher german a primit 8 ani de închisoare pentru că a luat o şpagă de 40 mil. dolari

Autor: Anca Dumitrescu

29.06.2012, 18:13 786

Un fost bancher german a fost condamnat miercuri la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a primit mită de peste 40 milioane de dolari, în perioada 2006-2007, din partea administratorului drepturilor comerciale ale Formulei 1, Bernie Ecclestone, transmite AFP.

Gerhard Gribkowsky, fost director de risc la banca regională BayernLB, a recunoscut săptămâna trecută că a primit 44 de milioane de dolari de la Ecclestone, în timpul procesului de vânzare a drepturilor comerciale ale Formulei 1 către fondul de investiţii CVC Partners.

El a fost găsit vinovat de către un tribunal din Munchen de corupţie, abuz de încredere faţă de bancă şi evaziune fiscală.

Procuratura a cerut o pedeapsă de 10 ani şi jumătate de închisoare, dar judecătorii s-au angajat ca această condamnare să nu depăşească 9 ani de închisoare, dacă Gribkowsky îşi recunoaşte faptele.

Bancherul a încasat cei 44 de milioane de dolari printr-o firmă de consultanţă pe care o înfiinţase în Austria. El a primit totodată o ofertă din partea lui Ecclestone de a lucra consultant în Formula 1 dacă ajută la vânzarea cotei de acţiuni din portofoliul băncii germane către CVC.

Gribkowsky a susţinut că Ecclestone l-ar fi ameninţat că transferă acţiunile F1 pe alte societăţi, astfel încât cota aflată în proprietatea BayernLB să îşi piardă valoarea.

BayernLB a intrat în posesia acţiunilor după falimentului din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch.

Administratorul drepturilor comerciale ale F1, Bernie Ecclestone, care a compărut în faţa curţii ca martor, în noiembrie 201, a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar a motivat că făcut-o pentru că ar fi fost şantajat de acesta cu dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Judecat pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală, Gribkowsky a fost arestat în ianuarie 201 şi procesul său de la Înalta Curte din Munchen a început în octombrie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO