Business Internaţional

Un director al UBS, acuzat ca ascundea averile unor clienti

13.11.2008, 18:25 19

Cea mai mare banca elvetiana, UBS a suferit cea mai mare lovitura de pana acum in cadrul anchetei privitoare la operatiunile sale bancare offshore avand legatura cu clientii americani bogati, dupa ce autoritatile americane au anuntat punerea sub acuzare a lui Raoul Weil, directorul de wealth management al bancii elvetiene, scrie Financial Times.

Conform Departamentului american de Justitie, si alti senior directori ai UBS, ale caror nume nu sunt precizate, sunt implicati ca "presupusi conspiratori nepusi sub acuzare".
"Acesti directori ocupau pozitii la cele mai inalte niveluri de management in cadrul bancii elvetiene."
Separat, rechizitoriul include prezumtii referitoare la modul in care mai multi junior manageri au incercat sa evite reglementarile americane cu privire la taxe pe o perioada de mai multi ani.
In cadrul unei declaratii, oficialii UBS arata ca Weil a "decis ca, in interesul firmei si clientilor acesteia si pentru a se putea apara, va renunta la atributiile sale pana la rezolvarea acestei situatii". Banca a mai anuntat ca "va coopera in continuare cu anchetatorii".
Avocatul lui Weill a declarat ca punerea sub acuzare este "total nejustificata si fara nicio baza reala" si ca clientul sau "foarte respectat" a respins orice sugestie ca ar fi fost "la curent, implicat sau ar fi tolerat orice comportament ilegal in ceea ce priveste operatiunile cross-border ale UBS".
Actiunea Departamentului american de Justitie marcheaza o intensificare a eforturilor depuse in cadrul campaniei ce dureaza de un an menita sa determine daca prezumtiile conform carora UBS a ajutat mii de clienti americani sa evite plata taxelor au o baza reala.
Punerea sub acuzare marcheaza cea mai recenta evolutie in cadrul anchetei initiate dupa ce Bradley Birkenfeld, fost bancher privat din cadrul UBS, s-a declarat vinovat in luna iunie a anului trecut de a fi ajutat clienti sa evite plata taxelor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO