Business Internaţional

Un fost KGB-ist, in conducerea Gazprom

17.11.2006, 17:18 30

Gazprom, gigantul energetic controlat de stat din Rusia, a concediat miercuri pe unul dintre adjunctii directorului executiv si presedintele diviziei petroliere, Alexander Riazanov, inlocuindu-l cu un fost ofiter KGB, scrie The Financial Times.
In locul acestuia, compania l-a numit pe Valeri Golubev, presedintele diviziei de investitii, in functia de adjunct al directorului executiv. Golubev a lucrat pentru KGB din 1979 pana la sfarsitul URSS, cand s-a alaturat lui Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, si lui Putin in consiliul orasului St. Petersburg.
Miscarea de la Gazprom anunta consolidari viitoare ale puterii economice a actualilor si fostilor membri ai serviciului de securitate din Rusia care au format oamenii de baza ai lui Putin, de cand a devenit presedinte in 2000. Golubev va deveni unul dintre cei trei adjuncti ai directorului executiv in consiliul de administratie al Gazprom. In ultimii cinci ani, Gazprom a fost coordonata dupa politica dictata de la Kremlin si manevrata pentru a stabili controlul asupra sectorului energetic al Rusiei.
Lui Riazanov i-a fost incredintata afacerea cu petrol a Gazprom, care era constituita in cea mai mare parte din compania petroliera Sibneft, cumparata de la miliardarul Roman Abramovici pentru suma de 13 mld. de dolari (10 mld. de euro) anul trecut. Conform investitorilor straini care cunosc politica Gazprom, Riazanov nu a facut niciodata parte din interiorul Gazprom. A fost impotriva achizitiei, insa atunci cand aceasta a avut loc, a incercat sa tina afacerea cu petrol separat de Gazprom, o lupta pe care a pierdut-o de asemenea. Analistii considera concedierea lui Riazanov o "mare pierdere" pentru Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO