Business Internaţional

Un fost ministru al economiei din Ucraina a fost arestat

Autor: Andreea Neferu

21.10.2010, 23:41 19

Autorităţile ucrainene au cerut Cehiei să extrădeze un fostministru al economiei din guvernul Iuliei Timoşenko, acuzat de abuzîn serviciu, scrie The Wall Street Journal. Bogdan Danişilin a fostprins în Cehia în baza unui mandat de arestare emis de autorităţilede la Kiev. El este ultimul dintr-o serie de alte persoane ce seaflă pe lista poliţiei ucrainene, printre acestea numărându-se şipatru oficiali de rang înalt ce au făcut parte din CabinetulTimoşenko şi care au fost deja arestaţi în ultimele luni,aflându-se sub cercetare pentru acuzaţii de abuz în serviciu şicorupţie.

Săptămâna trecută, trei companii de audit din Statele Unite aupublicat un raport realizat la comanda guvernului ucrainean,demonstrând existenţa unei corupţii masive în perioada guvernăriilui Timoşenko. Opoziţia de la Kiev a catalogat acest raport cafiind "o vânătoare de vrăjitoare".
Danişilin este acuzat că ar fi prejudiciat statul cu 13,9 milioanegrivne (1,5 milioane de euro) prin intermediul unor achiziţiipublice al căror preţ a fost supraestimat. Un purtător de cuânt alpoliţiei cehe a declarat că decizia de a-l extrăda pe Danişilin vafi luată de un tribunal ceh, însă procesul ar putea dura câtevaluni.
Serghei Vlasenko, un politician din partidul lui Timoşenko, adeclarat că avocaţii lui Danişilin vor încerca să demonstreze căproblemele pentru care acesta este acuzat au implicaţii politice şinu penale, modalitate prin care speră să reuşească să împiediceextrădarea lui.

Iulia Timoşenko este unul dintre principalii şi cei mai vechirivali ai actualului preşedinte Viktor Ianukovici. Ea a fosta unadintre persoanele care au condus Revoluţia Portocalie din 2004,când mii de ucraineni au ieşit în stradă pentru a protestaîmpotriva alegerii lui Ianukovici în funcţia de preşedinte în urmaunor alegeri considerate a fi fost fraudate. Alegerile au fostreluate, iar Ianukovici a pierdut în faţa unui apropiat al luiTimoşenko, Viktor Iuşcenko. Ulterior, în 2010 Ianukovici a câştigatalegerile prezidenţiale în faţa lui Timoşenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO