Business Internaţional

Un grup pro-UE susţine că Marea Britanie nu poate părăsi automat piaţa unică prin decizia Brexit

Un grup pro-UE susţine că Marea Britanie nu poate...

Autor: Mihai Draghici

28.11.2016, 15:05 136

Institutul proeuropean British Influence i-a transmis luni ministrului pentru Brexit, David Davis, că va intenta o acţiune judiciară pentru a contesta intenţia părăsirii Spaţiului Economic European, relatează BBC şi cotidianul The Guardian.

Avocaţii institutului susţin că la referendumul din 23 iunie publicul a fost întrebat dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE, dar întrebarea nu s-a referit şi la apartenenţa la Spaţiul Economic European.

Specialişti în drept comunitar susţin că Marea Britanie nu poate părăsi automat SEE prin ieşirea din UE, decizia aparţinând Parlamentului de la Londra, iar procedura fiind diferită.

Însă Guvernul Theresa May crede că ieşirea din SEE decurge automat din desprinderea ţării din UE.

Spaţiul Economic European, creat în anul 1994, permite circulaţia liberă a bunurilor, banilor, serviciilor şi persoanelor, incluzând şi alte state în afara celor membre UE. Ţările nonmembre UE care au acces la SEE sunt în afara Politicilor Agricole Comune şi a uniunii vamale, dar contribuie parţial la bugetul UE şi acceptă libera circulaţie a persoanelor. Ieşirea din SEE nu se face prin activarea Articolului 5 al Tratatului UE, ci a Articolului 127 al Acordului SEE.

Este a doua acţiune judiciară cu care se confruntă Guvernul Theresa May. Recent, Înalta Curte de Justiţie a decis că procedura de ieşire din UE poate fi decisă doar de Parlament, dat fiind că referendumul din iunie nu a avut caracter obligatoriu. Curtea Supremă de Justiţie va lua decizia definitivă în decembrie.

Acum, Institutul British Influence va contesta din nou procedura Brexit, argumentând că Marea Britanie nu poate ieşi automat din SEE prin părăsirea Uniunii Europene. "Tema apartenenţei la piaţa comună nu a fost pe buletinul de vot", a declarat Jonathan Lis, un reprezentant al Institutului British Influence. Un argument puternic privind diferenţa între SEE şi UE va fi cazul Croaţiei, care a devenit membră a zonei economice abia la nouă luni după admiterea în Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO