Business Internaţional

Un jucător-cheie din lupta împotriva crizei euro pleacă din funcţia deţinută la BCE

Un jucător-cheie din lupta împotriva crizei euro...

Autor: Marius Oncu

16.12.2013, 14:35 725

Asmussen l-a susţinut puternic pe preşedintele BCE, Mario Draghi, în cele mai dificile momente ale crizei zonei euro anul trecut şi, din postura de reprezentant neoficial al Germaniei în comitetul executiv, a asigurat sprijinul german esenţial pentru măsurile agresive ale băncii, notează cotidianul britanic Financial Times. Plecarea lui Asmussen, al cărui mandat ar fi trebuit să înceteze în 2019, ar putea lăsa un gol important în echipa de conducere.

În locul acestuia, la BCE ar urma să sosească actualul vicepreşedinte al Bundesbank, Sabine Lautenschläger, care s-a opus în trecut eforturilor lui Draghi - inclusiv programului anunţat anul trecut privind eventuala achiziţie de obligaţiuni guvernamentale. Programul (Outright Monetary Transactions - OMT) este creditat de mulţi analişti pentru depăşirea celei mai dificile etape a crizei. Nu este clar în prezent cum vede Lautenschläger politica monetară a băncii, notează publicaţia.

Asmussen a susţinut programul OMT al lui Draghi, în timp ce predecesorul său, Jürgen Stark, a demisionat din cauza unor astfel de politici în timpul mandatului precedentului preşedinte al BCE, Jean-Claude Trichet.

Asmussen va reveni la Berlin pentru a prelua un post de secretar de stat la Ministerul Muncii, care va fi codus de Angela Nahles, de asemenea din partidul social-democrat (SPD). Vicepreşedintele BCE a fost menţionat în presa germană ca o posibilă variantă pentru poziţia de ministru de Finanţe, în cazul în care SPD ar fi obţinut ministerul. Actualul ministru de Finanţe, Wolfgang Schäuble, este membru al CDU, formaţiunea cancelarului Angela Merkel.

"Decizia nu a fost uşoară (...) Motivele pentru acest pas sunt doar de natură personală", a declarat Asmussen, adăugând că în timp ce el trebuie să lucreze la Frankfurt, familia sa, inclusiv doi copii mici, locuiesc la Berlin.

Plecarea acestuia de la BCE va declanşa speculaţii despre persoana care va prelua rolul cheie de vicepreşedinte al noii autorităţi de supraveghere din cadrul BCE, agenţie care va supraveghea cele mai mari bănci din uniunea monetară. Asmussen a fost negociatorul şef al BCE în efortul de formare a uniunii bancare la nivelul UE.

Oficialii UE l-au creditat pe Asmussen cu rolul cheie de asigurare a legăturilor între poziţia în general conservatoare a Bundesbank, Ministerul de Finanţe de la Berlin şi alte ţări şi instituţii din zona euro.

BCE se va confrunta cu dificultăţi să găsească rapid un succesor de calibrul lui Asmussen, notează publicaţia britanică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO