Business Internaţional

Un MacGyver real şi-a transformat maşina hibrid în generator de curent pe timpul penei de după uraganul Sandy

Un MacGyver real şi-a transformat maşina hibrid în...

Autor: Radu Bostan

13.11.2012, 17:57 2155

Uraganul Sandy şi o a doua furtună care a urmat imediat au lăsat milioane de americani de pe coasta de est fără electricitate timp de mai multe zile, în unele cazuri chiar mai bine de o săptămână. Decât să sufere pe întuneric atâta timp, un om întreprinzător din New Jersey şi-a transformat hibridul Toyota Prius într-un generator de electricitate pentru casă, informează OilPrice.com.

Bob Sakala din Paramus, New Jersey a folosit iniţial un invertor de 100 W conectat la bricheta maşinii pentru a aprinde câteva becuri şi aparate electronice din casă. După ce instalaţia şi-a dovedit fezabilitatea, Sakala a făcut un upgrade legând un invertor de 300 W de bateria maşinii şi de tabloul electric al casei.

Astfel, acest MacGyver adevărat şi-a alimentat toate becurile, televizorul şi computerul timp de o săptămână, în acest timp consumând doar trei sferturi din rezervorul automobilului. Deşi unii oameni folosesc generatoare în doi timpi pentru a-şi alimenta casa cu curent, un hibrid precum Toyota Prius produce mai puţină poluare, chit că este mai scump.

Nu este pentru prima oară când acest model de automobil devine o sursă de energie pentru casă în mâinile un om descurcăreţ. Anul trecut, un cetăţean al statului Massachussetts a făcut la fel, folosind un invertor care poate fi cumpărat online pentru cam 100 de dolari.

Paşii prin care oricine îşi poate transforma Prius-ul într-un generator se găsesc pe Internet. Totuşi, ca în cazul altor astfel de instalaţii improvizate, există riscuri mari. Blog-ul The Consumerist avertizează că generatoarele pe benzină trebuie ţinute într-un spaţiu bine aerisit: "De fiecare dată când vreun uragan loveşte Florida auzi de oameni sau familii întregi care mor asfixiate cu monoxid de carbon, pentru că au folosit un generator în casă, în garaj sau în alt spaţiu restrâns."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO