Business Internaţional

Un miliard de dolari, biletul de intrare in topul celor mai bogati americani

Un miliard de dolari, biletul de intrare in topul celor mai bogati americani

Click pentru imaginea intreaga

25.09.2006, 18:42 17

Pentru a intra in topul revistei Forbes trebuie sa ai o avere de cel putin 1 mld. dolari (786 mil. euro). Pentru prima data, lista miliardarilor americani contine nume a caror avere porneste de la 1 mld. dolari, scrie The International Herald Tribune.
Grupul miliardarilor care au intrat in topul revistei au averi insumate de 1,25 mii mld. dolari (982 mld. euro), in comparatie cu valoarea totala a averilor milionarilor care au intrat anul trecut in topul Forbes, de 1,13 mii mld. dolari (888 mld. euro).
Sheldon Adelson, detinatorul unui lant de cazinouri, a urcat pe locul trei in clasament, de la pozitia 15 pe care o ocupa anul trecut, in urma lui Bill Gates, fondatorul Microsoft, care ocupa prima pozitie a clasamentului, si Warren Buffett, ocupantul locului doi. Conform Forbes, Gates si Buffett sunt printre cei mai bogati oameni din lume. Miliardarul mexican Carlos Slim se afla pe locul trei in clasamentul celor mai bogati oameni din lume.
Buffett va dona 85% din averea sa, a carei valoare era estimata la 37 mld. dolari (39 mld. euro) la inceputul anului, fundatiei Bill & Melinda Gates, fundatie patronata de familia fondatorului Microsoft, o parte din suma fiind donata si pentru patru familii nevoiase.
Se estimeaza ca valoarea actuala a averii lui Adelson este de 20,5 mld. dolari (16 mld. euro), cea a lui Buffett se crede ca valoreaza 46 mld. dolari (36 mld. euro), averea lui Gates fiind de 53 mld. dolari (42 mld. euro). Gates s-a situat pe prima pozitie in acest clasament de 13 ani, in timp ce Buffett a fost clasat al doilea in fiecare an incepand cu 1994, mai putin in 2000, cand presedintele Oracle, Larry Ellison, a detinut aceasta pozitie.
Averea tot mai mare a lui Adelson este legata de decizia sa de a deschide in urma cu doi ani un cazinou pe insula Macao, situata la sud-est de coasta Chinei. Averea sa este sporita de profiturile inregistrate de cazinoul Las Veges Sands din insula. In al doilea semestru veniturile Las Vegas Sands au urcat la 310,4 mil. dolari (244 mil. euro), fata de 205,1 mil. dolari (162 mil. euro) anul trecut.
Si cei doi fondatori ai Google, Sergey Brin si Larry Page, sunt printre cei mai bogati americani. Ei au castigat aproximativ 13 mil. dolari (11 mil. euro) pe zi in ultimii doi ani. Aceasta suma ii plaseaza pe locurile 12 si 13 in clasamentul Forbes, in urcare de la pozitia 16 pe care s-au situat amandoi in 2005. Page si Brin mai au calitatea de a fi, la 33 de ani, cei mai tineri oameni din clasament si doi dintre numai opt persoane a caror varsta este sub 40 de ani.
In fruntea clasamentului se afla directori de companii din domeniul tehnologiei, cum este Gates, partenerul sau si cofondatorul Microsoft, Paul Allen, Michael Dell, presedintele companiei Dell si Ellison. In clasament se mai afla si cinci membri ai familiei Walton, a caror avere este obtinuta din vanzarile lantului de magazine Wal-Mart.
Ellison, a carui avere este estimata la 19,5 mld. dolari (16 mld. euro), a urcat pe locul patru de pe pozitia a cincea pe care o ocupa anul trecut, in timp ce Allen, pe locul trei anul trecut, a coborat doua pozitii, pana pe locul cinci, averea sa fiind estimata la 16 mld. dolari (13 mld. euro). Dell a coborat pe locul noua, pe care il imparte cu un alt miliardar, averile lor fiind de 15,5 mld. dolari (13 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO