Business Internaţional

Un nou gigant apare pe piata lactatelor

10.12.2004, 00:00 13



Compania Arla Foods, din Danemarca, si cea olandeza Campina si-au anuntat intentia de a fuziona, urmand sa dea nastere cele mai mari companii de produse lactate din lume, relateaza Financial Times.



Noul grup, ce se va numi Campina Arla, va inregistra venituri anuale de 10 miliarde de euro, va avea aproximativ 27.950 de angajati si va procesa 13% din cele 138 miliarde de kg de lapte produse anual in cadrul Uniunii Europene.



Pe plan global, Campina Arla va fi devansata numai de compania elvetiana Nestle din punct de vedere al volumului de lapte procesat anual.



In ultimii ani, industria europeana a laptelui s-a confruntat cu un declin al preturilor si o scadere a subventiilor, factori ce i-a obligat pe multi fermieri individuali sa se declare falimentari.



Arla si Campina estimeaza ca preturile la lapte vor scadea cu inca 20 de procente in decursul urmatorilor patru ani.



Conform danish Dairy Board, numarul fermierilor din acest sector inregistrati in cele 15 "vechi" membre ale Uniunii Europene a scazut cu 5,5% in decursul ultimelor 12 luni si cu 43% in ultimii noua ani.



"Scopul acestei fuziuni este acela de a incerca sa stabilizam preturile la lapte pentru fermierii din cadrul cooperativei noastre," au declarat oficiali ai Arla.



Atat Arla, cat si Campina sunt cooperative, detinute de fermieri. Compania ce va rezulta in urma fuziunii va include 21.000 de fermieri din Benelux si Scandinavia.



Fuziunea, ce, conform asteptarilor, urmeaza a fi finalizata in cel de-al doilea trimestru al anului 2005 dupa ce va fi aprobata de autoritatile europene din domeniul competitiei si de catre reprezentantii fermierilor, va genera reduceri de costuri in valoare de 134 milioane de euro pe an.



Actualul director executiv al companiei Campina, Justinius Sanders, isi va mentine pozitia in cadrul noii companii. Directorul executiv al Arla, Ake Modig, va fi director executiv adjunct.



Sediul principal al companiei se va afla in Copenhaga, compania urmand sa aiba centre administrative in Danemarca, Stockholm si Olanda.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO