Business Internaţional

Un oras german profita de pe urma investitorilor polonezi

11.04.2008, 16:08 28

Pentru o buna perioada de timp, germanii din Locknitz au trecut regulat granita poloneza pentru a cumpara tigari si alcool la preturi mult mai mici. Acum insa, polonezii merg in cealalta directie pentru a-si deschide companii si pentru a construi locuinte, scrie International Herald Tribune.
Marcin Baryliszyn este unul dintre antreprenorii polonezi care s-au stabilit in Locknitz, contribuind semnificativ la dezvoltarea recenta a orasului de 3.000 de locuitori, situat la granita estica a Germaniei, una dintre cele mai sarace zone ale tarii.
"Este un fenomen uimitor", spune Baryliszyn, adaugand ca "in urma cu ceva ani, oamenii spuneau ca odata cu aderarea Poloniei la Uniune germanii vor navali in aceasta tara si vor achizitiona tot ce se poate. Doar ca lucrurile s-au dovedit a fi foarte diferite". Pretul mic al proprietatilor imobiliare a jucat un rol crucial in aceasta situatie, considera antreprenorul polonez.
La prima vedere, Locknitz pare la fel ca multe alte orase est-germane: aproape un sfert dintre locuitorii sai sunt someri, in timp strazile orasului sunt intesate de magazine de tip discount. Mai mult, la ultimele alegeri generale Partidul National Democrat German - o formatiune de extrema dreapta - a inregistrat aici un scor foarte mare (18% din voturi).
Dar, spre deosebire de celelalte orase din fosta RDG unde rata natalitatii s-a prabusit, iar locuintele au devenit pustii in conditiile in care oamenii au inceput sa migreze in vestul Germaniei - in Locknitz au inceput sa apara case noi, iar gradinita pentru copii a devenit neincapatoare.
La fel ca Baryliszyn, multi investitori polonezi au venit aici din Szczecin, un oras-port aflat la doar 30 de minute de mers cu masina de Locknitz. Dupa aderarea Poloniei la UE, in mai 2004, rata somajului din Szczecin a coborat sub de la 16% la 6,6% - ceea ce inseamna mai putin de o treime din nivelul inregistrat in orasul est-german.
"Szczecin reprezinta sansa noastra de dezvoltare", a declarat Lothar Meistring, primarul din Locknitz, unde - spun agentii imobiliari - preturile apartamentelor sunt cu 20% mai mici decat in orasul polonez. Pentru multi polonezi, "Locknitz reprezinta o poarta spre vest", a adaugat Meistring.
In ultimii ani, peste 200 de polonezi s-au mutat in Locknitz, in aceeasi perioada fiind deschise de catre acestia peste 40 de afaceri noi. Chiar daca majoritatea afacerilor deschise de antreprenorii polonezi sunt foarte mici si implica un numar redus de locuri de munca, Meistring spune ca fiecare fabrica creata de polonezi a ajutat si la dezvoltarea firmelor locale.
"Acum exista o balanta pozitiva a populatiei", spune acesta, adaugand ca "va trebui sa construim o noua gradinita, si asta nu din cauza, ci datorita copiilor polonezi".
Primarul din Szczecin, Piotr Krystek, confirma faptul ca exista aceasta tentatie in randul tinerilor polonezi de a-si incerca norocul in Germania. In conditiile in care multi germani au parasit zona frontierei de est, "unii polonezi sunt atrasi de stimulentele fiscale oferite de statul german si incearca sa-si deschida o afacere peste granita", a declarat Krystrek.
Depopularea este un fenomen larg intalnit in Germania de Est, statisticile indicand faptul ca peste 136.000 de oameni au migrat din partea estica in cea vestica numai in 2006. Oficialii germani spun ca populatia statelor germane din vest ar urma sa scada cu 14% pana in 2050, in timp ce declinul din est ar putea ajunge la 31%.
Compania lui Baryliszyn, Fleischmannschaft, care produce condimente, are 130 de angajati in fabricile din Polonia.
In numai cateva saptamani va incepe insa si productia in cadrul noii fabrici din Locknitz, care va avea pentru inceput sase angajati - patru polonezi si doi germani.
Chiar daca salariile sunt mai ridicate decat in Polonia, pretul scazut al proprietatilor imobiliare si un anumit avantaj de marketing vor compensa investitia de 1 mil. euro, spune investitorul polonez. "Eticheta 'Fabricat in Germania' este foarte importanta atat pentru clientii din Occident, cat si pentru cei din Estul Europei", a declarat acesta.
Mariusz Kimla, broker de asigurari in Polonia, spune ca distanta foarte mica dintre biroul sau din Szczecin si Locknitz l-a determinat sa-si cumpere o casa de doua etaje in orasul german. "Pentru banii pe care ii aveam nu as fi putut obtine o casa asemanatoare in Polonia", spune el.
Polonia - cea mai mare economie ex-comunista din Uniunea Europeana a inregistrat in ultimii patru ani o explozie a pietei imobiliare, in conditiile in care foarte multi polonezi si-au achizitionat prima lor casa sau au contractat prima ipoteca, datorita costurilor de creditare relaxate. Pretul locuintelor din Polonia a urcat cu 50% in 2006.
"Ii sfatuiesc si pe ceilalti polonezi sa faca acest lucru", spune Kimla, despre decizia sa de a cumpara o casa in Locknitz, un oras aflat la 130 de kilometri de Berlin si inconjurat de paduri, lacuri si turbine eoliene.
Insa polonezii nu au fost intotdeauna primiti cu bratele deschise in orasul est-german. In urma cu doar cateva saptamani, geamurile masinilor catorva polonezi care locuiesc in Locknitz au fost sparte, iar unii dintre suporterii Partidului National Democrat au marsaluit pe strazi purtand tricouri pe care era inscriptionat mesajul "Locknitz trebuie sa ramana al germanilor".
"Multe voci spun ca polonezii primesc acum toate beneficiile si subventiile, desi n-au contribuit la sistem", spune Jens Fiedler - care, la fel ca majoritatea celor din zona, vara lucreaza in agricultura, iar iarna este somer. "Eu as fi foarte multumit sa lucrez pentru un polonez. Somajul este o problema uriasa aici", a adaugat el.
Meinstring spune insa ca polonezii au primit aceleasi subventii ca si oamenii de afaceri germani, adaugand ca unii dintre cei mai critici la adresa comunitatii poloneze au beneficiat foarte mult de pe urma acestui fenomen de migratie.
"De exemplu, unul dintre liderii PND, care lucreaza in domeniul constructiilor, renoveaza chiar in acest moment o casa a cumparata de un polonez", spune acesta.
Cu toate acestea Meistring recunoaste ca beneficiile aduse de investitorii polonezi sunt limitate la o regiune restransa, unde venitul pe cap de locuitor este de doua ori mai mic decat nivelul inregistrat in vestul Germaniei.
"Investitorii din Szczecin nu vor putea sa salveze intreaga regiune de la granita de est", a declarat acesta, adaugand ca "intreaga regiune este mult prea slaba".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO