Business Internaţional

Un scandal de conflict de interese în care e implicat fiul premierului dă dureri de cap guvernului polonez

Un scandal de conflict de interese în care e implicat fiul premierului dă dureri de cap guvernului polonez
15.08.2012, 00:09 914

Michal Tusk, fiul premierului polonez Donald Tusk, a devenit subiectul unui scandal de conflict de interese după ce a declarat că a lucrat pentru un om de afaceri controversat la o companie aeriană low-cost, acum fali­mentară, în acelaşi timp în care era angajatul unui aeroport de stat căruia transportatorul aerian îi era client, scrie The Wall Street Journal.

Michal Tusk a lucrat ca specialist în relaţii publice la firma OLT Expres. Aceasta a dat faliment în iulie după ce timp de mai multe luni a oferit la vânzare bilete cu preţuri sub cele ale operatorului aerian de stat LOT Polish Airlines. OLT a fost deţinută de Amber Gold, o companie catalogată de autorităţile poloneze de control al pieţei financiare drept bancă ilegală care funcţiona fără licenţă. După ce luna aceasta a pierdut accesul la conturi, Amber Gold a anunţat că încetează operaţiunile şi va închide imediat toate unităţile, lăsând mii de deponenţi numai cu promisiunea că vor fi plătiţi cândva. Amber s-a descris ca fiind o companie care oferă produse financiare indexate pe aur.

Michal Tusk a spus într-un interviu acordat unei reviste că tatăl său l-a avertizat să nu se implice în afacerile OLT cu proprietarul companiei, Marcin Plichta. Acesta a fost condamnat în 2005 pentru deturnare de fonduri.

Politicienii din opoziţie spun că premierul ar trebui să explice de ce l-a avertizat pe fiul său despre OLT şi nu a făcut acelaşi lucru cu deponenţii de la Amber Gold. Politicienii consideră, de asemenea, că este nevoie de o anchetă parlamentară pentru a determina cum Amber Gold a putut funcţiona câţiva ani în pofida avertismentelor autorităţilor.

Tânărul Tusk a lucrat anterior la cotidianul Gazeta Wyborcza, scriind despre transporturi. Fostul său şef a publicat un editorial în care scrie că Michal era în conflict de interese şi când lucra pentru el. Aparent, Michal elabora întrebările pe care ziarul i le punea directorului OLT, el fiind în acelaşi timp consilier pentru relaţii cu publicul la această companie.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO