Business Internaţional

Un trader de pe Wall Street a castigat 3 mld. dolari din criza ipotecara

09.04.2008, 15:29 22

"Pentru cei care pariaza pe o criza, cu cat aceasta este mai grava, cu atat ei au mai mult de castigat", a subliniat John Challenger, director general al companiei Challenger, Gray & Christmas.
La inceputul anului 2006, evolutia pozitiva din sectorul imobiliar in Statele Unite a entuziasmat lumea financiara, dar John Paulson, presedintele fondului de investitii Paulson, a fost sigur de aparitia unei crize financiare in cele din urma.
"Majoritatea celor cu care discutam spuneau ca preturile imobiliare nu vor inregistra o scadere drastica la nivel national niciodata. Specialistii din domeniul ipotecar erau prea entuziasmati de evolutia sectorului", a declarat recent Paulson pentru publicatia Wall Street Journal.
In 2007, situatia a iesit insa de sub control, iar Paulson, in varsta de 52 de ani, a incasat marele jackpot, in timp ce compania la care a lucrat in anii '80, Bear Stearns, incearca sa limiteze pierderile suferite si are nevoie de sustinerea autoritatilor publice.
In prezent, Paulson ocupa primul loc intr-un clasament realizat de publicatia Trader Monthly al celor mai bine platiti 100 de brokeri si directori de fonduri de investitii, cu un comision estimat la 3 miliarde de dolari in 2007 pentru el si echipa sa. Acesta este cel mai mare salariu anual cunoscut vreodata pe Wall Street.
"A fost anul in care curajul, instinctul si hotararea de a ramane pe pozitii, in pofida celorlalti, a primit o rasplata semnificativa", a declarat Rich Blake, redactor-sef la Trader Monthly.
Indiferent de strategie, cei 100 de brokeri din clasament, dintre care majoritatea au lucrat la fonduri de hedging, un tip de fonduri foarte speculative, au castigat in medie 303,6 milioane de dolari in 2007. Pentru cinci dintre acestia, castigul a depasit un miliard de dolari. In total, cei 100 de brokeri au incasat peste 30 de miliarde de dolari, potrivit Trader Monthly.
Locul doi in clasament este ocupat de Phil Falcone, in varsta de 42 de ani, fost angajat al Barclays Capital si actual director al fondului de investitii Harbinger Capital Partners.
In timp ce criza din sectorul imobiliar si bancar ar putea costa institutiile financiare pana la 400 de miliarde de dolari, potrivit Fondului Monetar International, ea a insemnat pentru Falcone un castig de 1,75 miliarde de dolari anul trecut.
Criza creditelor ipotecare riscante a reprezentat formula castigatoare pentru multi altii, precum Richard Perry, care ocupa locul 27 in clasament, cu 325 de milioane de dolari, sau John Burbank, de pe locul 31, cu 275 de milioane de dolari.
"Avem un sistem unde managerii de fonduri pot paria sume importante de bani pe evenimente nefavorabile. Cu cat volatilitatea este mai mare, cu atat castigurile sunt mai mari pentru cei care sunt de partea potrivita", a mentionat Challenger, adaugand ca brokerii sunt platiti foarte bine pentru profitul din contul clientilor sai.
Totusi, este nevoie nu doar de o viziune potrivita, ci si de investitii facute la timpul potrivit, a precizat el.
Potrivit presei, SEC, organismul care se ocupa cu reglementarea si supravegherea pietei de capital din SUA, a deschis o investigatie cu privire la castigurile realizate la inceputul lunii martie de mai multe fonduri de investitii, printre care si cele conduse de Paulson si Falcone, care au lansat contracte de optiuni ce mizau pe un colaps al bancii americane de investitii Bear Stearns chiar inainte ca aceasta sa fie preluata de JP Morgan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO