Business Internaţional

Unda verde pentru planul lui Obama de redresare a economiei americane

12.02.2009, 17:34 18

Membrii ambelor camere ale Congresului american au ajuns la o intelegere cu privire la planul de stimulare a economiei propus de presedintele Barack Obama (foto), potrivit BBC News.

Camera Reprezentantilor propusese o valoare de 820 de miliarde de dolari (633 mld. euro) a pachetului, in timp ce propunerea Senatului viza o suma de 838 miliarde de dolari.
Pachetul, a carui valoare a fost stabilita in final la 789 de miliarde de dolari (610 mld. euro), include reduceri de taxe si cheltuieli menite a salva cea mai mare economie din lume.
"A trebuit sa schimbam unele parti, sa facem ajustari, sa eliminam unele parti si sa dam o noua forma altora. Am ajuns cu greu la 789 de miliarde de dolari, credeti-ma", a declarat Max Baucus, un democrat din Montana. Legislatorii spun ca au redus una din propunerile de baza ale lui Obama, un plan de a oferi o reducere de 500 $ a impozitului pe salariu persoanelor individuale si de 1.000 de dolari familiilor.
Noul proiect de compromis ofera reduceri de 400 $ si respectiv 800 de dolari. Obama va transforma proiectul in lege imediat ce acesta va fi aprobat de catre Congres.
"Doresc sa multumesc democratilor si republicanilor din Congres care s-au reunit cu urgenta ceruta de acest moment", a declarat Obama.
Harry Reid, lider al majoritatii din Senat, a declarat ca in urma aprobarii proiectului de lege vor fi create 3,5 milioane de locuri de munca. Acesta a adaugat ca peste o treime din pachet va fi dedicata reducerilor de taxe si stimulentelor destinate clasei de mijloc.
"Solutia de compromis la care am ajuns creeaza mai multe locuri de munca decat proiectul initial propus de Senat si costa mai putin decat proiectul initial al Camerei Reprezentantilor", arata Reid.
Piata americana de actiuni a incheiat ziua in crestere usoara in urma anuntului.
Presedintele Obama a sporit presiunea exercitata asupra Congresului in aceasta saptamana, insistand ca doreste ca proiectul final sa-i fie prezentat pentru semnare pana in weekend. Planul include sustinere pentru victimele recesiunii sub forma unor ajutoare de somaj, cartele de hrana, asigurari de sanatate, cat si miliarde de dolari pentru statele aflate in fata perspectivei de a opera reduceri dramatice ale propriilor cheltuieli publice.
Republicanii doreau initial ca planul sa cuprinda in cea mai mare parte reduceri de taxe, in timp ce multi democrati doreau ca mai multi bani sa fie cheltuiti pe infrastructura. Planul ar mai putea suferi unele modificari inainte de a fi votat.
Vicepresedintele Joe Biden a spus ca adoptarea planului va reprezenta un important moment psihologic pentru tara, pe fondul actualului declin economic. "Este momentul in care va renaste increderea, credinta ca putem depasi aceasta situatie", a declarat el.
Pe de alta parte, Mitch McConnell, lider al minoritatii din Senat, a declarat ca varianta la care s-a ajuns nu-i schimba cu nimic parerea ca planul este in continuare unul imperfect.
 
Planul, insuficient pentru a stopa declinul
Analistii cred ca planul de stimulente economice propus de presedintele american Barack Obama nu va fi suficient pentru a pune capat celei mai pronuntate scaderi economice din 1946 incoace, in conditiile in care cheltuielile consumatorilor inregistreaza cea mai indelungata scadere consemnata vreodata, scrie Bloomberg. Cea mai mare economie a lumii se va contracta cu 2% in acest an, cu o jumatate de punct procentual peste estimarea de luna trecuta, conform unui studiu realizat in perioada 2-10 februarie. In ciuda planului lui Obama de a crea 3,5 milioane de locuri de munca, economistii anticipeaza ca rata somajului va depasi 8% pana anul viitor. Estimarile subliniaza necesitatea urgenta a gasirii unei solutii de sustinere a sistemului financiar, spun analistii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO