Business Internaţional

Unele companii suedeze calca stramb, apeland la mita pentru a-si vinde produsele

16.05.2007, 16:30 41

Departe, in nord, unde aerul este curat si traficul se desfasoara in ordine, iar guvernul este eficient, coruptia era un cuvant strain, pana recent, cand o serie de companii suedeze au fost implicate in scandaluri de dare de mita.
Imaginea Suediei acasa si in strainatate a fost serios afectata cand importante companii suedeze au calcat stramb, fiind acuzate de coruptie, scrie International Herald Tribune.
Noul sef al departamentului de combatere a coruptiei, Christer van der Kwast, investigheaza acuzatiile aduse companiei Saab care ar fi oferit imense "comisioane" secrete pentru a promova vanzarea avionului de vanatoare Gripen in Republica Ceha si Austria.
In acelasi timp, compania suedeza de constructii Skanska a devenit centrul de atentie al unui scandal din Argentina, care ameninta sa implice intregul guvern al presedintelui Nestor Kirchner.
In 2005, o serie de companii suedeze, printre care Volvo, Atlasa Copco si Scania, au fost implicate in anchete din Statele Unite ale Americii pentru plati preferentiale in favoarea regimului lui Saddam Hussein, in cadrul programului "petrol pentru hrana" initiat de SUA, care permitea Irakului sa vanda petrol pentru a cumpara produse pentru populatie.
Cel putin o parte a problemei, potrivit expertilor, consta in faptul ca Suedia are un sector puternic al exporturilor, si multi dintre executivi aplica standarde diferite in strainatate fata de cele de acasa.
"O defensiva mult practicata este faptul ca mita este o necesitate in strainatate, si ca acesta este modul in care se fac afacerile. Odata cu trecerea granitelor, acestia nu se mai simt in niciun fel inhibati", spune Daniel Wasterfors, sociolog care a studiat comportamentul afaceristilor suedezi in Europa de Est. Suedia a incurajat o atitudine de genul "aici nu se poate intampla niciodata", chiar daca comisioanele ridicate prin care erau corupte diferite oficialitati au tinut prima pagina a ziarelor in alte state europene, implicand companii precum Siemens din Germania si Total din Franta.
Suedia este cotata ca unul dintre statele care au cele mai putine probleme cu coruptia, potrivit indicelui realizat de Transparency International. In 2006, Suedia ocupa locul al saselea, dupa Islanda si Noua Zeelanda, dar inaintea Norvegiei si a Tarilor de Jos.
"A existat conceptia ca coruptia nu este o problema. Acum s-au schimbat lucrurile", spune Van der Kwast, procuror-sef si primul director a nou infiintatei Agentii impotriva Coruptiei din Suedia.
Van der Kwast s-a intalnit cu procuroriii din Marea Britanie, Elvetia, Cehia si Austria pentru a coordona investigatiile in cazul Saab si al gigantului britanic BAE. Cele doua companii sunt suspectate ca ar fi oferit comisoanele ilegale in valoare de un miliard de coroane suedeze (108 mil. euro) pentru a promova vanzarea avionului de vanatoare Gripen, fabricat de Saab si pus in vanzare alaturi de BAE, in Cehia si Austria.
Helena Stalnert, purtator de cvant al Saab, a decalarat ca "compania colaboreaza cu anchetatorii", dar "in opinia noastra, nu au avut loc niciun fel de ilegalitati."
In cadrul unui interviu, Van der Kwast a denumit ancheta "foarte importanta", spunand ca va dura pana in toamna. Acuzatiile au fost facute publice pentru prima oara in februarie la televizunea suedeza. Van der Kwast a declarat de asemenea ca va urmari indeaproape situatia de la Skanska, chiar daca inca nu este vorba despre un caz.
Divizia de operatiuni a Skanska din Argentina, Skanska Latin America, este suspectata ca ar fi platit cateva milioane de dolari in cadrul unor comsioane preferentiale pentru a asigura concesiunea extinderii conductei Northern Gasoduct, care a fost acordata companiei de guvernul argentinian in 2005. La sfarsitul lunii martie a avut loc un control la birourile Skanska din Buenos Aires. Pe 3 mai, ancheta a fost extinsa pentru a include plati suspecte care au fost facute oficialitatilor publice, mai exact in cadrul ministerului planificarii care este condus de un apropiat al lui Kirchner, Julio de Vido.
Sase fosti manageri ai companiei Skanska, precum si un fost consultant al companiei, au fost arestati pentru evaziune fiscala in legatura cu acest caz. Media locala a raportat ca alti sase fosti directori sunt cautati de politie.
Un purtator de cuvant al Skanska, Peter Gimbe, a declarat ca compania a reactionat rapid la acuzatiile aduse si coopereaza cu autoritatile argentiniene. Nicio persoana de la sediul central din Solna, din afara orasului Stockholm, nu a fost implicata, dar Gimbe recunoaste ca acest scandal va afecta reputatia companiei.
"Daca este un lucru pe care nu il putem suporta, este coruptia. Dar este evident ca ceva s-a intamplat, iar acum trebuie sa avem grija sa nu se mai intample", spune Gimbe.
Coruptia nu afecteaza doar companiile suedeze cu operatiuni in strainatate, dupa cum scandalurile interne o arata. Cel mai mediatizat scandal a fost cel care a implicat statul si monopolul detinut asupra bauturilor alcoolice, in cadrul caruia directorii magazinelor au primit mita pentru ca au vandut anumite produse in unitatile din tara. Cateva persoane au fost condamnate, iar sirul proceselor continua.
In ciuda acestor cazuri, constientizarea faptului ca coruptia este o problema reala in Suedia ia timp, potrivit lui Van der Kwast. Conventia anti-coruptie a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE) a facut parte din codul legal suedez din 1999.
In timp ce organizatia a consemnat eforturile facute de Suedia pentru adoptarea conventiei, ultimul raport din 2005 a criticat in mod special Suedia pentru mita data oficialilor straini.
Institutia lui Van der Kwast a fost creata in 2003, dar a devenit permanenta de abia anul trecut.
Potrivit lui Van der Kwast, faptul ca tarile bogate fac parte din problema coruptiei, trebuie sa le includa si in procesul de lupta anticoruptie.
"Multi cred ca coruptia afecteaza doar tarile din Africa, America de Sud sau Asia, dar coruptia are nevoie de doua parti pentru a functiona. Lumea devine din ce in ce mai mica, iar companiile vor da peste aceasta problema tot mai des, astfel ca vor trebui sa invete sa se descurce", spune Kwast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO