Business Internaţional

Ungaria a intrat în război cu ea însăşi, pentru Rusia

Ungaria a intrat în război cu ea însăşi, pentru Rusia

Autor: Bogdan Cojocaru

20.04.2022, 22:44 7528

Procurorul general al Ungariei Peter Polt este considerat un aliat al premierului Orban, de la care a primit mai multe mandate pentru funcţie, pe care probabil o va deţine până la pensionare.

Pe 30 aprilie, în Piaţa Eroilor din Budapesta ar trebui să aibă loc o demonstraţie de solidaritate cu Rusia, „pentru a spune NU MINCIUNILOR“ Uniunii Europene, ale SUA şi ale Ucrainei. Ucrainenii din Ungaria au cerut autorităţilor să retragă autorizaţia pentru această manifestare. Între timp, ministrul ungar de externe Péter Szijjirto a declarat că „nu este treaba Ungariei că UE furnizează arme Ucrainei“ şi a sugerat că acele state europene care înarmează Ucraina o fac pe pielea lor.

Guvernul maghiar nu permite ca armamentul şi tehnica militară furnizate de multe state europene sau membre ale NATO ţării vecine pentru a respinge atacurile Rusiei să tranziteze teritoriul ungar. Szijjirto a fost decorat de preşedintele rus Vladimir Putin. Ungaria premierului Viktor Orban este considerată o ţară UE aliată cu Rusia, de care depinde pentru energie ieftină - gaze naturale şi energie nucleară într-un proiect de zece miliarde de euro, bani daţi de Moscova. Iar energia ieftină a fost un punct central în campania electorală a lui Orban în alegerile recent câştigate.

Peste toate acestea se suprapun dezvăluri apărute în presa maghiară cum că hackerii ruşi au spart sistemul IT al ministerului de externe şi comerţ în urmă cu un deceniu, având acces ca dintr-o carte deschisă la mesajele şi informaţiile ministerului. Ungaria este membră a NATO. Biroul Naţio­nal de Investigaţii a anunţat recent că a lansat o anchetă în această ches­tiune. Site-ul Direkt36 a găsit că Rusia avea acces la sistemul IT încă din 2012 şi că l-a compromis total, putând citi documente şi informaţii diplomatice „secrete“ care altfel pot fi accesate doar în condiţii stricte de securitate.

Procurorul general al Ungariei Peter Polt este considerat un aliat al premierului Orban, de la care a primit mai multe mandate pentru funcţie, pe care probabil o va deţine până la pensionare. Orban s-a lăudat mult timp cu prietenia lui cu Putin, iar când cele mai multe state din UE caută modalităţi de a renunţa la gazele naturale şi petrolul rusesc pentru că importurile finanţează maşina de război a Rusiei, acesta spune că Ungaria nu va face acest lucru şi că va bloca planurile UE în acest sens. După ce Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina şi a anexat Crimeea, premierul Orban a făcut lobby pentru reapropierea UE de Moscova şi pentru înlăturarea sancţiunilor prin care Occidentul încerca să-l descurajeze pe Putin. Demonstraţia pro-rusă de pe 30 aprilie ar trebui să condamne „sancţiunile excesive impuse Rusiei“ acum, din cauza cărora „Europa Centrală este devastată şi se confruntă cu o criză a energiei şi de alimente“.  Marţi au fost alerte că ar fi bombe în mall-uri din mai multe oraşe ungare, printre care Budapesta, Gyor, Debrecen, Miskolc şi Kaposv·r.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO