Business Internaţional

Ungaria a ramas corigenta la deficit bugetar

11.10.2005, 19:25 16

Deficitul bugetar al Ungariei va depasi, anul viitor, tinta stabilita de guvern la 6,1% din Produsul Intern Brut, ceea ce pune in pericol planurile statului privind adoptarea monedei europene, a afirmat guvernatorul bancii centrale, Zsigmond Jarai.

Jarai a declarat pentru cotidianul Nepszabadsag ca Ungaria se departeaza de limita de 3% din PIB impusa de UE in cadrul Tratatului de la Maastricht, iar guvernul care va fi format dupa alegerile din 2006 va avea sarcina de a reduce deficitul cu 3-4% din PIB.

"Daca vom continua in acest ritm, nu vom adopta euro niciodata", a spus oficialul ungar.

Guvernul ungar a revizuit recent tinta deficitului bugetar si a abandonat obiectivul aderarii la zona euro in 2010.

Oficialii de la Budapesta au majorat tinta deficitului aferent anului viitor de la 4,1% la 6,1%, insa analistii preconizeaza ca nici aceasta valoare nu este realista, intrucat nivelul incasarilor a fost supraevaluat, iar unele cheltuieli nu au fost incluse. Jarai considera ca termenul pentru adoptarea euro, stabilit pentru 2010, nu va putea fi respectat, intrucat noul guvern nu va avea timpul necesar implementarilor masurilor fiscale necesare.

El a adaugat ca reducerea ratei dobanzilor din ultimele luni a fost justificata in principal de mediul economic global si nu de evolutia situatiei nationale.

Banca centrala a Ungariei a redus treptat nivelul ratelor dobanzii, din octombrie 2004, pana la nivelul actual de 6%.

Uniunea Europeana a impus o limita a deficitului bugetar de 3%. Incapacitatea Europei de a controla finantele publice a fost dezvaluita prin confirmarea depasirii limitei oficiale a deficitului bugetar data de cinci dintre cele sase mari puteri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO