Business Internaţional

Ungaria a ramas in urma cu reformele pentru aderarea la euro

10.02.2005, 00:00 12



Ungaria trebuie sa faca modificari importante in eea ce priveste politica economica pentru a putea adopta moneda unica europeana in 2010, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Zsigmond Jarai, citat de Budapest Sun.



"Ne indepartam tot mai mult de aderarea la euro, in loc sa ne indreptam tocmai in aceast directie. Insa 2010 e inca departe, iar pana atunci se mai pot intampla inca multe lucruri, deci nu trebuie sa abandonam aceasta tinta, ci sa schimbam politica economica", a declarat Jarai.



Schimbari importante au fost necesare si pentru ca banca centrala sa reduca rata dobanzii de referinta pana la 9%. "Posibilitatea nostra de a realiza noi reduceri ale ratei dobanzii este foarte limitata, pragul de 8,5% fiind considerat unul critic de catre majoritatea analistilor", a spus Jarai. Sectorul privat al economiei merge bine, insa deficientele sectorului public arata ca politica fiscala este nesustinuta.



Guverantorul a justificat politica bancii centrale de a practica rate ridicate ale dobanzii aratand ca, impreuna cu un forint puternic, aceasta strategie a usurat presiunea inflationista, in special dupa ce modificarile TVA au majorat previziunile initiale cu 2 procente. "Credem ca avem sanse reale de a atinge tinta de 4% pentru rata inflatiei in acest an si 3,5% in 2006."



Jarai a mai avertizat ca recentele decizii ale primului ministru ungar, care a numit patru reprezentanti in consiliul monetar reprezinta o amenintare serioasa la independenta Bancii Nationale, desi este putin probabil ca aceasta miscare sa aiba ca rezultat modificari semnificative ale politicii monetare. Analistii spun ca cei patru consilieri numiti de guvern vor favoriza probabil strategia de dobanzi scazute a executivului. Cu toate acestea, dupa scaderea de la 9,5% la 9% a ratei dobanzii de referinta realizata in ianuarie, pentru intalnirea din februarie a consiliului se asteapta o scadere de 25 de puncte de baza (0.25%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO