Business Internaţional

Ungaria a redus prognoza de creştere economică, dar nu anticipează recesiune pentru acest an

Ungaria a redus prognoza de creştere economică, dar nu anticipează recesiune pentru acest an

Autor: Bogdan Cojocaru

21.02.2012, 00:03 101

"Luând în calcul datele de care dispunem, putem spune că economia ungară se poate menţine peste zero", a declarat secretarul de stat Mihaly Varga, citat de Bloomberg.

FMI ia în considerare reducerea estimării de creştere economică pentru anul acesta de 0,3% din cauza deteriorării perspectivelor din zona euro. Un avans de 0,5% al PIB ar putea fi considerat "acceptabil" de FMI, a menţionat Varga.

Guvernul de la Budapesta încearcă să reînvie discuţiile cu FMI şi UE pentru a domoli temerile investitorilor că Un­garia îşi poate plăti datoriile, cele mai mari din Europa de Est. Discuţiile s-au blocat după ce guvernul a adoptat o serie de legi considerate de finanţatorii internaţionali ca nedemo­cratice.

Budapesta se aşteaptă ca negocierile să fie reluate curând şi să fie finalizate în aprilie, a afirmat un oficial din ministerul economiei. Ungaria se aşteaptă ca FMI să se concentreze în discuţii pe politicile economice şi nu pe execuţia bugetară, notează Reuters.

Datoria publică ungară s-a redus de la echivalentul a 82,6% din PIB în al treilea trimestru al anului trecut la 80,3% din PIB în ultimul trimestru. La sfârşitul anului 2010, datoria s-a situat la 81,3%. Scăderea moderată are la bază faptul că statul a utilizat aprope jumătate din activele transferate la buget din fondurile private de pensii pentru diminuarea gradului de îndatorare, potrivit portfolio.hu.

Finanţarea datoriei publice pentru anul acesta este "mai mult sau mai puţin" asigurată, a afirmat Varga. Stabilizarea forintului, cel mai bun performer din lume pe piaţa valutară de la începutul anului, ar putea reduce datoria la 75% din PIB, a subliniat oficialul. Forintul a fost valuta cu cea mai slabă evoluţie la nivel mondial în a doua jumătate a anului trecut, când s-a devalorizat cu 16% în raport cu euro. De la începutul acestui an, moneda a câştigat 9,3% în valoare.

Per ansamblul anului 2011, economia a urcat cu 1,7%. Producţia industrială, inclusiv exporturile de automobile Audi şi telefoane mobile Nokia, a ajutat Ungaria să-şi revină după recesiunea din 2009, cea mai severă din ultimii 18 ani. Decizia Nokia de a elimina 2.300 de locuri de muncă în Ungaria va avea un impact negativ asupra economiei în primul trimestru, apreciază analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO