Business Internaţional

Ungaria are usa deschisa la FMI daca mai are nevoie de ajutor financiar

01.07.2009, 17:36 8

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca este pregatit sa poarte discutii cu Ungaria catre sfarsitul acestui an cu privire la extinderea programului de finantare incheiat cu aceasta tara, daca acest lucru va fi necesar, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Fondul, care a realizat a doua analiza a situatiei tarii in luna mai, a anuntat in acelasi timp ca este "esential" ca guvernul sa-si respecte angajamentul de a-si reduce deficitul bugetar anul acesta pana la 3,8 procente din Produsul Intern Brut, de la 3,9% in acest an.
"Autoritatile si staff-ul FMI intentioneaza sa reanalizeze perspectivele legate de finantarea externa pentru 2010-2011 catre sfarsitul acestui an, si, daca acest lucru va fi necesar, sa discute necesitatea unei posibile prelungiri si extinderi a programului", au anuntat oficialii FMI.
"Fragilitatea situatiei politice prezinta riscuri de implementare", au mai aratat oficialii Fondului, adaugand ca alegerile parlamentare din Ungaria sunt programate pentru aprilie 2010, dar ca este posibila organizarea de alegeri anticipate.
"Pentru a nu se confrunta acest risc, autoritatile recunosc necesitatea monitorizarii indeaproape a programului si a unui dialog continuu cu Fondul", se mai arata in raportul FMI.
Economia Ungariei ramane vulnerabila la posibilele socuri viitoare, chiar daca statul poate infrunta cea mai dificila perioada a crizei economice datorita sprijinului financiar international si reformelor, declara recent guvernatorul bancii centrale din Budapesta Andras Simor, citat de Financial Times.
Simor a aratat ca Ungaria este inca expusa socurilor de tipul celor care au paralizat pietele financiare in toamna trecuta, obligand guvernul sa ceara ajutor Fondului Monetar International si Uniunii Europene, care i-au oferit o linie de credit in valoare de 20 de miliarde de euro.
Simor a adaugat ca reformele "dureroase" care vor fi aplicate cheltuielilor publice vor ajuta la imbunatatirea pe termen lung a ratei de crestere economica a tarii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO