Business Internaţional

Ungaria cheltuie 4,6 mld. € ca sa tina in viata companiile

03.04.2009, 00:00 15
 

Guvernul de la Budapesta ar putea acorda companiilor afectate de recesiune garantii si imprumuturi in valoare de 1.400 mld. forinti (4,59 mld. euro), in plus fata de sumele de 2.100 mld. forinti (6,8 mld. euro) investite in relansarea economiei si 46 mld. forinti utilizati pentru reducerea volumului de disponibilizari, a declarat Sandor Burany, oficial al ministerului de economie din Ungaria, scrie presa ungara.

Burany a precizat ca firmele vor putea accesa aceste fonduri pana in 2010, in conditiile in care echivalentul a 560 mld. forinti este disponibil deja sub forma de garantii si imprumuturi. Injectiile de 46 mld. forinti menite sa stopeze valul de concedieri vor include si o finantare de 30 mld. forinti venita din partea Uniunii Europene, a mentionat Burany.
86% din fondurile acordate de UE, care vizeaza stimularea economiei, vor fi disponibile pentru companii in urmatorul an si jumatate, potrivit oficialului maghiar. Ungaria s-a numarat printre cele mai grav afectate tari din estul Europei in contextul crizei economice internationale, pe fondul unei datorii externe de peste 90% din PIB. Moneda nationala, forintul, a suferit o cadere abrupta in toamna anului trecut si a recuperat doar o parte din pierderile suferite atunci. Ungaria este prima tara din Europa de Est care a apelat la ajutor extern imprumutand 20 mld. euro de la FMI, Banca Mondiala si UE in noiembrie.
Cele mai afectate au fost bancile, care au avut de suferit de pe urma lipsei de lichiditati din sistem, pietele de capital, ce au resimtit iesirea investitorilor din sistem, precum si moneda nationala. Pe fondul deprecierii puternice a forintului, majoritatea ungurilor care in ultimii ani au contractat imprumuturi in valuta, in special in franci elvetieni, risca sa intre in incapacitate de plata.
Premierul ungar Ferenc Gyurcsany si-a prezentat in urma cu doua saptamani demisia din functia de sef al guvernului pentru a permite formarea unui nou guvern, dupa ce a explicat ca nu poate sa gaseasca o solutie pentru contracararea crizei care l-a obligat sa caute finantare de 20 mld. euro de la diferite institutii financiare internationale. Actualul ministru al economiei, Gordon Bajnai, a fost propus de socialistii aflati la putere sa ii urmeze lui Gyurcsany in functia de premier.
Guvernul de la Budapesta a estimat ca economia ungara se va contracta anul acesta cu circa 5%, dupa ce anterior anuntase in repetate randuri ca valoarea PIB-ului aferent anului curent nu se va atenua cu mai mult de 3-3,5%. Economia Ungariei s-a contractat cu 2,3% in trimestrul patru al anului trecut in raport cu perioada similara din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO