Business Internaţional

Ungaria este acuzată de naţionalizarea pensiilor private

Autor: Gabriel Razi

21.10.2010, 23:39 29

Comisia Europeană a criticat guvernul de la Budapesta pentrususpendarea plăţilor către sistemul de pensii private, scrieagenţia de presă Thomson Reuters. Hotărârea face parte din noulprogram de reforme fiscale al premierului Victor Orban.

Autorităţile maghiare speră că încetarea plăţilor către fondurileprivate de pensii va alimenta lunar bugetul cu 154 de milioane deeuro.
Deşi aplicată ca o măsură temporară pentru urmatoarele 14 luni,Orban a încurajat cetăţenii ma­ghiari, afiliati fondurilor depensii private, să se reîntoarcă la sistemul de pensii alstatului.

Victor Orban a adăugat că cei care doresc să se reafiliezesiste­mu­lui naţional de pensii o pot face începând cu anul viitor.Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că "în urmainformaţiilor preliminare, măsurile luate par a fi, în mare măsură,temporare. O astfel de reformă nu contribuie la reducereasustenabilă a deficitului, este o măsură cu efect pe termenscurt".

Stabilitas Penztarszovetseg, grup ce reprezintă asigu­ră­torii dinUngaria, spune că "măsurile sunt o naţionalizare mascată, oreminiscenţă a politicii anilor 1950. Guvernul intenţionează sădepăşească criza economică pe spatele contribuabililor ce cotizeazăla fondurile private de pensii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO