Business Internaţional

Ungaria, Letonia si Ucraina sunt sufocate de conditiile FMI

13.09.2009, 17:30 11

Sustinerea financiara acordata de Fondul Monetar International(FMI) Ungariei, Letoniei si Ucrainei a fost insotita de conditiicare au afectat probabil si mai mult economiile acestora, releva unstudiu realizat de Center for Economic and Policy Research, scrieBloomberg.

Programele pe care institutia de creditare cu sediul inWashignton le-a negociat cu guvernele acestor tari in schimbulsustinerii financiare au inclus masuri variate, de la inasprireapoliticii fiscale la adoptarea unor politici monetare restrictive,masuri care au ingreunat procesul de redresare a economiilortarilor respective, arata studiul.

"Nu mai au la fel de multe conditii ca acum zece ani, insaconditiile pe care le impun sunt in continuare daunatoare adesea",a declarat Mark Weisbrot, codirector in cadrul institutului cusediul in Washington. Sumele pe care FMI a fost de acord sa leimprumute celor trei tari anul trecut reprezinta jumatate dinaranjamentele de credit standby pe care fondul le incheiase de lasfarsitul lunii iulie, conform datelor FMI.

"In toate aceste tari, se pare ca existau reactii mai rationalefata de criza, care ar fi diminuat pierderile de locuri de munca siscaderile de productie, reducerile din serviciile sociale siinstabilitatea politica generate de declinul economic", se arata incadrul studiului.

In toate cele trei tari au existat greseli de politica economicace au sporit vulnerabilitatea acestora fata de socurile externe, semai arata in raport. Ungaria a primit 20 mld. euro sub forma deajutor financiar international de la FMI, UE si Banca Mondiala.Ucraina a fost ajutata cu 11,7 mld. euro, iar Letonia cu 7,5 mld.euro.

Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, a declarat ca criza economicamondiala va continua si ca tarile trebuie sa depuna eforturisporite pentru reglementarea pietelor financiare, scrie agentia depresa Thomson Reuters.

El a mai declarat ca doreste sa vada actiuni sporite din parteatarilor in sensul limitarii platilor acordate bancherilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO