Business Internaţional

Ungaria nu mai are nevoie de banii de la FMI

Ungaria nu mai are nevoie de banii de la FMI
03.09.2009, 16:29 20

Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa nu acceseze urmatoarea transa a creditului acordat de Fondul Monetar International (FMI) si poarta negocieri cu reprezentantii institutiei cu privire la prelungirea acordului stand-by pana in septembrie 2010, pentru ca urmatorul cabinet sa aiba posibilitatea de a utiliza banii ramasi, scrie Portfolio.hu.

Ministrul ungar de finante Peter Oszko a declarat ca guvernul poarta tratative cu o delegatie a Fondului cu privire la blocarea urmatoarelor transe din imprumutul acordat de FMI, in valoare de circa 20 mld. euro, in conditiile in care economia incepe sa dea semne destul de puternice de revigorare.

Oskzo a mai precizat ca exista posibilitatea ca o parte din transele creditului FMI ce a repus pe picioare economia Ungariei sa fie accesate de urmatorul cabinet care se va instala la Budapesta.

Totodata, ministrul a explicat ca Ungaria incearca sa obtina o prelungire a perioadei de finantare din partea FMI si UE, pentru a crea o punte de siguranta economica pentru anul viitor.

Dupa ce in toamna anului trecut a fost prima tara din Europa Centrala si de Est care a solicitat sprijinul FMI, fiind afectata de puternice turbulente economice, Ungaria a reusit treptat sa revina pe linia de plutire gratie unor masuri radicale puse in practica de guvernul condus de Gordon Bajnai.

Dupa patru luni de mandat, oficialii de la Budapesta au convins pietele internationale prin eficacitate.

Astfel, salariile bugetarilor au fost inghetate, urmand ca din 2010 aceasta masura sa conduca la economisirea a 70 mld. forinti (258 mil. euro), impozitul pe venit a fost redus pana la 17%, taxa pe valoarea adaugata a fost majorata de la 20% la 25%. Totodata, guvernul ungar a redus contributiile sociale platite de angajatori pentru a incuraja companiile sa nu faca disponibilizari si sa creeze noi locuri de munca, a crescut varsta de pensionare la 65 de ani si a eliminat cea de-a 13-a pensie, masura estimata sa reduca cheltuielile bugetare cu 160 mld. forinti (585 mil. euro).

Politicile de la Budapesta au condus la prima emisiune de obligatiuni pe pietele externe de dupa octombrie 2008, prin care Ungaria a obtinut un miliard de euro. Este de asemenea foarte probabil ca autoritatile sa se orienteze in 2010 catre emisiuni de obligatiuni denominate in euro.

Pe termen scurt, Bajnai intentioneaza sa reduca nivelul impozitului pe venit la persoane fizice, dar si la corporatii, sa introduca un nou impozit asupra averii personale, dar si sa reduca pensiile, economisindu-se astfel 90 mld. forinti (330 mil. euro) in 2009.

Actiunile guvernului, desi extrem de dure la prima vedere, au adus la echilibru si moneda nationala. Forintul s-a stabilizat incepand cu aprilie, luna in care a fost instalat guvernul condus de Bajnai, dupa ce in 2008 a fost unul dintre cei mai slabi performeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO