Business Internaţional

Ungaria o lasa mai incet cu euro

19.10.2005, 21:38 16

Ungaria nu va adera la zona euro pana in 2010, ca urmare a depasirii repetate a limitei deficitului bugetar, situatie care nu va fi remediata in 2006, conform declaratiilor guvernatorului bancii centrale a Ungariei, Zsigmond Jarai.

"Tinta stabilita pentru 2010 nu va putea fi respectata. Cred ca este imposbil pentru orice guvern sa reduca deficitul bugetar sub limita impusa de UE pana in 2008. Pentru ca acest lucru sa fie pus in practica este nevoie de masuri drastice intr-o perioada foarte scurta de timp", a declarat Jarai pentru publicatia Magyar Nemzet.

Afirmatiile oficialului ungar succed declaratiile premierului Ferenc Gyurcsany, potrivit carora Ungaria se va conforma criteriilor specificate in Tratatul de la Maastricht. Acestea din urma prevad un deficit de maximum 3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, guvernatorul a mai precizat ca rata dobanzii de referinta din Ungaria, de 6%, reprezentand cel mai redus nivel postcomunist, nu reflecta situatia economica a tarii, ci mai degraba nivelul inalt al deficitului.

Oficialii ungari au stabilit pentru acest an un deficit bugetar de 6,1% din PIB, iar pentru anul viitor un nivel de 4,7% din PIB. O serie de cauze, printre care si depasirea timp de trei ani a limitei deficitului si programarea alegerilor pentru anul viitor, i-au determinat pe unii analisti sa estimeze ca Ungaria nu va putea adopta euro inainte de 2013-2014.

Pe langa criteriul ce vizeaza deficitul bugetar, statul care doreste sa adopte moneda europeana trebuie sa cotroleze inflatia astfel incat aceasta sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre.

De asemenea, cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statul candidat trebuie sa intre in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2).

Potrivit prevederilor europene, datoria publica se poate plasa la maximum 60% din Produsul Intern Brut, iar randamentele obligatiunilor pe termen lung pot depasi cu maximum 2% media primelor trei state care inregistreaza cele mai bune performante in ceea ce priveste stabilitatea preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO