Business Internaţional

Ungaria poate sa piarda investitii de 5,9 mld. euro din cauza instabilitatii politice

09.10.2006, 18:07 19

Ungaria ar putea pierde investitii in valoare de 1,62 mii de miliarde de forinti (5,9 miliarde de euro) din cauza instabilitatii politice, a anuntat ministrul ungar al economiei, Janos Koka, citat de Budapest Business Journal.
"Reputatia Ungariei pe plan international a fost serios afectata in ultimele cateva saptamani", a declarat Koka. Solicitarile opozitiei privitoare atat la demisia premierului Gyurcsany, cat si la anularea de catre guvern a programului de austeritate sunt factori in plus care dauneaza economiei", a adaugat Koka. Masurile incluse in programul de austeritate sunt menite sa tina sub control deficitul bugetar al Ungariei, cel mai mare din UE.
Koka a declarat ca politicienii din opozitie au sugerat guvernului sa renunte la planul de consolidare fiscala si la reforme, spunand ca exista alternative. Ministrul economiei a declarat ca nu exista "nicio astfel de alternativa".
In ultimele trei saptamani, Ungaria s-a confruntat cu un climat de instabilitate politica. Mai intai, primul-ministru Ferenc Gyurcsany admitea in cadrul unei inregistrari ca a mintit electoratul in scopul castigarii alegerilor din luna aprilie. Au urmat demonstratii de strada si revolte, iar guvernul socialist-liberal a suferit pierderi masive in cadrul alegerilor municipale din 1 octombrie.
Reputatia guvernului a avut de suferit si din cauza masurilor stricte incluse in programul de austeritate lansat in iunie in scopul mentinerii sub control a deficitului bugetar.
Ministrul ungar de finante Janos Veres a declarat recent ca bugetul pe anul viitor va fi elaborat in functie de programul de convergenta la euro aprobat recent de Comisia Europeana.
Guvernul va inainta Parlamentului principalele cifre din cadrul bugetului pe anul 2007 pe 31 octombrie.
Companii internationale ca General Electric si Suzuki Motor, care au investit peste 65 de miliarde de dolari in Ungaria in ultimii 17 ani, si-ar putea reevalua investitiile in aceasta tara, a declarat Koka. "Investitorii strategici care se afla aici asteapta sa vada cat timp se va mentine acest climat de instabilitate politica", arata Koka.
Instabilitatea ar putea obliga banca centrala sa majoreze rata de referinta a dobanzii pentru a mentine atractivitatea activelor ungare, spune Koka.
Totusi, ministrul economiei se arata optimist, declarand ca este convins ca aceasta situatie nu va avea un efect negativ de durata asupra climatului de investitii si a investitiilor directe in Ungaria.
"Au fost cateva zile de haos, dar democratia se instaureaza cu demonstratii, nu este nimic neobisnuit aici", arata Koka.
Totusi, Koka a admis ca lipsa de cunoastere de catre investitorii straini a nuantelor lumii politice ungare a generat temeri inutile privitoare la stabilitatea guvernului ungar.
Desi nu se arata ingrijorat in legatura cu capacitatea guvernului de a implementa reformele necesare si de a mentine increderea investitorilor, Koka admite ca unele sectoare ar putea fi afectate mai mult decat altele, aratand ca este necesar ca toate fortele politice sa conlucreze in sensul atingerii stabilitatii politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO