Business Internaţional

Ungaria reduce cheltuielile scurtand la patru zile saptamana de lucru a angajatilor de la stat. Se poate intampla si la romani? Comentati aici.

27.03.2009, 00:00 31
 

Guvernul de la Budapesta se asteapta la o contractie de 5% a economiei ungare anul acesta, dupa ce a insistat in repetate randuri ca scaderea Produsului Intern Brut (PIB) nu va depasi 3-3,5%, relateaza Portfolio.hu.

Noile cifre estimate de oficialii maghiari sunt insotite de un pachet de masuri in patru puncte care urmeaza sa fie implementat de viitorul cabinet de la Budapesta. Cresterea pana la 5% a estimarilor privind contractia PIB-ului ar putea antrena o reducere a cheltuielilor de patru ori mai mare decat cifra vehiculata pana acum, potrivit analistilor.
In ultimul sondaj al Reuters, analistii intervievati au indicat o contractie a economiei Ungariei de 4,5% in 2009, peste nivelul estimat anterior. Unii analisti au indicat chiar posibilitatea unei scaderi de 7,5%.
Premierul demisionar Ferenc Gyurcsany precizase la sfarsitul saptamanii trecute ca reducerea de anul acesta a PIB-ului ar putea fi peste nivelul estimat anterior, de 3,5%. In acelasi timp, ministrul economiei Gordon Bajnai a declarat ca Ungaria ar trebui sa ia in considerare un nivel al contractiei economiei apropiat de cel estimat pentru economiile dezvoltate din vestul continetului european.
El a precizat ca in situatia in care estimarile privind contractia economiilor Germaniei, Italiei, Frantei si Austriei vor fi ajustate in jos, Ungaria va fi nevoita sa-si modifice propriile asteptari. Comentariile oficialului maghiar vin in conditiile in care Germania este principalul partener comercial al fostei tari comuniste, iar sistemul bancar local este dependent de finantarea venita dinspre bancile austriece si italiene.
Masurile care urmeaza sa fie implementate in urma modificarii estimarilor privind contractia economiei si care se concentreaza, in principal, pe reducerea cheltuielilor publice vor afecta semnificativ sistemul birocratic al tarii.
Potrivit planului aflat pe masa executivului de la Budapesta, numarul zilelor lucratoare pentru angajatii din sectorul public va fi redus de la cinci la patru. Desi nu se precizeaza, reducerea de costuri va veni cel mai probabil dintr-o scadere proportionala cu reducerea numarului zilelor lucratoare a salariilor functionarilor publici.
O alta masura cuprinsa in pachetul de masuri analizat de membrii guvernului se refera la conversia creditelor ipotecare exprimate in moneda straina in credite exprimate in forinti.
Conversia imprumuturilor in valuta in credite este o idee vehiculata si anterior de cabinetul Gyurcsany. Si aceasta in conditiile in care in Ungaria 70% din creditele contractate de persoanele fizice sunt exprimate in franci elvetieni, iar scaderea forintului cu 50% in fata monedei elvetiene in ultima jumatate de an a pus o presiune sporita asupra debitorilor.
Celelalte doua masuri sunt mai generale, una dintre ele referinduse la o serie de masuri de stimulare a economiei. In acest sens, executivul intentioneaza sa implice mai mult companiile locale in dezvoltarea de programe a caror finantare provine din fonduri europene.
O a patra masura se refera la reformarea sistemului de pensii si a celui fiscal, dar propune si programe de reforma in sectoare precum cel sanitar si cel de invatamant.
Ungaria s-a numarat printre primele victime ale crizei financiare din Europa Centrala si de Est, fiind si primul stat membru al Uniunii Europene care a apelat la ajutor de urgenta din partea Fondului Monetar International (FMI). In noiembrie anul trecut guvernul de la Budapesta si-a asigurat o linie de finantare de 20 mld. euro de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
FMI a anuntat ca Ungaria poate accesa cea de-a doua transa, de 2,35 miliarde euro, din imprumutul pe doi ani aprobat in noiembrie.
Printre conditiile impuse Ungariei pentru acordarea imprumutului s-au numarat reducerea deficitului public si imbunatatirea sistemului de protectie sociala.
Bani pentru companii
Guvernul ungar va acorda celei mai mari banci a tarii, OTP Bank, un imprumut de 400 mld. forinti (1,33 mld. euro) in incercarea de a impulsiona piata locala de creditare, scrie Portfolio.hu. In acelasi timp, executivul va furniza o linie de finantare de 120 mld. forinti
(400 mil. euro) creditorului FHB. Banii necesari imprumuturilor vor proveni din finantarea acordata Ungariei de catre Fondul Monetar International (FMI) in toamna anului trecut. OTP va primi creditul de la stat in conditiile pietei, ceea ce inseamna ca va plati o dobanda cu 2,5% peste rata oficiala stabilita de banca centrala, a precizat Laszlo Urban, directorul financiar al OTP. Jumatate din suma primita de OTP va fi furnizata sub forma de credite companiilor maghiare, restul banilor fiind destinati persoanelor fizice. Principalii beneficiari ai creditelor care vor ajunge la companii vor fi intreprinderile mici si mijlocii. Banca maghiara isi va asuma toate riscurile legate de acest imprumut, in timp ce guvernul va primi doua functii in cadrul OTP, una in Consiliul de Conducere si cealalta in cadrul comisiei de audit, pentru a supraveghea modul in care sunt cheltuiti banii. Numirile celor doi reprezentanti ai guvernului vor fi supuse aprobarii actionarilor bancii la urmatoarea sedinta generala. In cazul FHB, banii vor fi acordati in schimbul angajamentului bancii de a nu-si reduce operatiune de creditare de pe piata ungara. Perioada de rambursare a creditelor este de patru ani, cu o perioada de gratie de doi ani, in cazul ambelor institutii financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO