Business Internaţional

Ungaria speră ca 75% din pensiile private să se întoarcă la stat

Autor: Livadariu Andreea

26.10.2010, 23:46 24

Guvernul Ungariei se aşteaptă ca aproximativ 55-75% dinpersoanele care au pensii private obligatorii să se reîntoarcă lapilonul de stat, conform cotidianului de business Napi Gazdaság,scrie Portfolio.hu.

Fondurile private de pensii se aşteaptă şi ele la o rată aretragerii de 30-50%, însă nu mai mare de 60%. Cabinetul decentru-dreapta de la Budapesta a decis recent să suspende plăţilecătre fondurile de pensii private pentru 14 luni şi a iniţiat unproiect de lege prin care populaţia să îşi poată muta pensiaprivată la stat.

Deşi este conştient că nu toţi membrii fondurilor private depensii vor reopta pentru trecerea la pilonul unu, Guvernul seaşteaptă să obţină 420 de miliarde de forinţi (1,53 miliarde deeuro) din suspendarea transferurilor în perioada noiembrie 2010 -decembrie 2011 şi speră ca tot mai multe persoane să se reorientezedin proprie iniţiativă către fondul pensiilor de stat.

Totodată, actualul partid de guvernământ (Fidesz) trebuie săhotărască dacă va plasa contribuţiile la pensii în conturiindividuale (adică pe aceeaşi structură ca a pensiilor private) saule va reuni în bugetul sistemului de pensii.

Măsurile Ungariei nu au convins FMI

Ungaria nu a reuşit să-i convingă pe reprezentanţii FonduluiMonetar Internaţional (FMI) că îşi va atinge ţinta de deficit peanul în curs prin măsurile anunţate: impunerea de taxe suplimentarepentru retail, telecom şi energie, reducerea cheltuielilor şitransferarea contribuţiilor la pensiile private către bugetul destat, scrie Bloomberg. "Ungaria va reduce transparenţa şi va creşteriscurile fiscale", conform unui comunicat al FMI.

Un trader de energie ar putea cumpăra acţiunile ruşilorla MOL

Ungaria ar putea cumpăra pachetul de acţiuni de 21,2% deţinut deruşii de la Surgutneftegaz la compania ungară MOL prin intermediulMVM, un trader de energie deţinut de stat, conform cotidianuluiNépszabadság, scrie Portfolio.hu. Dacă tranzacţia va avea loc,finanţarea va proveni din surse de piaţă, a spus ministruldezvoltării Tamas Fellegi săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO