Business Internaţional

Ungaria va converti imprumuturile in valuta in credite in forinti ca sa ii ajute pe cei care nu-si mai pot plati ratele

16.03.2009, 00:00 42

Guvernul de la Budapesta cauta o solutie pentru a converti creditele ipotecare contractate de consumatori in moneda straina in credite exprimate in forinti, relateaza Portfolio.hu.

Ideea de baza de la care porneste executivul ungar este aceea ca statul va suporta cea mai mare parte a costurilor acestei actiuni, care ar putea primi, de asemenea, sprijinul Fondului Monetar International. Ideea a fost vehiculata initial de fostul premier ungar Viktor Orban, presedintele principalului partid de opozitie din Ungaria - Fidesz.
"Necesitatea conversiei creditelor din valuta in forinti este evidenta; Ministerul de Finante discuta o asemenea actiune de cateva saptamani incoace", a reactionat primul-ministru Ferenc Gyurcsany in fata declaratiilor lui Orban.
Principala problema implicata de acest proiect este legata de sursele de finantare. Potrivit planului lui Orban, costurile ar urma sa fie impartite intre stat, banci si consumatori. Primul-ministru spune insa ca nu are deocamdata un plan pentru a obtine finantarea necesara operatiunii de conversie a creditelor.
Presa din Ungaria a relatat totusi ca exista un proiect in constructie care ar putea oferi raspunsuri pentru intrebarile ramase deocamdata fara raspuns. Potrivit acestor relatari, proiectul cuprinde in afara de conversia creditelor si o propunere privind inghetarea cresterii valorii ratelor lunare platite de debitori. Costurile legate de o asemenea operatiune vor fi impartite intre guvern, creditori si debitori, dar cea mai mare parte a banilor ar urma sa fie furnizata de stat.
Punctul de sprijin al acestui plan ar putea fi reprezentat de banii stransi in conturile fondurilor de pensii private. Totusi, oficialii iau in calcul o limitare a accesului la aceste fonduri pentru a nu crea deficite excesive in interiorul acestora.
O alta solutie, care este de altfel mai plauzibila, este aceea ca statul sa apeleze la finantare externa, in special la Fondul Monetar International (FMI). Conversia imprumuturilor in valuta va reduce, de asemenea, riscul de credit al Ungariei. Mai mult - se arata in documentele oficiale - aceasta operatiune nu ridica nicio obiectie din partea FMI, institutia care a aprobat in noiembrie un credit in valoare de 12 mld. euro pentru Ungaria.
Planul guvernului maghiar schiteaza cheltuieli publice suplimentare de 260 mld. forinti (847 mil. euro) pe an. Numai inghetarea cresterii platilor lunare va costa 200 mld. forinti (651 mil. euro) si va fi suportata de guvern si de banci.
In schimb, debitorii vor fi nevoiti sa accepte prelungirea perioadei de rambursare a imprumutului. Exista insa semnale potrivit carora Ministerul Finantelor nu sprijina o asemenea idee.
Principalul neajuns al acestui proiect este, potrivit analistilor, faptul ca se axeaza asupra creditelor ipotecare in timp ce jumatate din imprumuturile in valuta existente pe piata din Ungaria sunt credite de consum.
De asemenea sectorul corporatist are o expunere semnificativa pe piata creditelor in valuta, iar o continuare a deprecierii forintului ar genera noi presiuni asupra sectorului bancar.
In Ungaria, 70% din creditele contractate de persoanele fizice sunt exprimate in franci elvetieni, iar prabusirea forintului cu 50% in fata monedei elvetiene in ultima jumatate de an pune o presiune sporita asupra debitorilor.
Ungaria s-a numarat printre primele tari central si est-europene afectate de criza financiara globala, pe fondul unei datorii externe de peste 90% din Produsul Intern Brut. Pe langa finantarea de urgenta primita in noiembrie de la FMI, guvernul maghiar a luat bani si de la Comisia Europeana, si de la Banca Mondiala.
Guvernul socialist condus de Ferenc Gyurcsany a solicitat in repetate randuri crearea de catre Uniunea Europeana a unui plan special de sprijinire a economiilor emergente din Europa Centrala si de Est. De asemenea, Gyurcsany a insistat asupra accelerarii procesului de aderare la zona euro in incercarea de a pune Ungaria la adapost de fluctuatiile cursului valutar.
De asemenea, premierul maghiar spune ca imbunatatirea perspectivelor privind accederea tarilor est-europene in zona euro ar ajuta Europa de Est sa depaseasca mai usor problemele economice cu care se confrunta. Saptamana trecuta forintul maghiar a inregistrat cea mai buna performanta din octombrie incoace, pe fondul unor miscari similare ale monedelor din regiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO