Business Internaţional

Ungaria va crea un fond care să administreze pensiile venite de la privat

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2010, 23:38 17

Guvernul ungar ar putea crea un fond care să administrezeactivele transferate de contribuabili înapoi în sistemul de pensiide stat de la fondurile private de pensii, potrivit agenţiei depresă Thomson Reuters.

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege cepermite cetăţenilor să se întoarcă în sistemul de pensiiadministrat de stat de la fondurile private care administreazăactive în valoare de aproximativ 2.700 miliarde de forinţi (9,9miliarde de euro).
Portofoliul de active al celor care se întorc în sistemul de stat,incluzând obligaţiuni guvernamentale, acţiuni şi alte elemente, vafi transferat în sistemul de stat. "Titlurile guvernamentale intrăîn sistemul de stat, reducând deficitul", a declarat GabriellaSelmeczi, comisar pe pensii. "O altă întrebare este ce se vaîntâmpla cu celelalte active financiare. Am putea plasa acesteactive într-un fond separat." Experţii guvernamentali încă mailucrează la detaliile fondului.
"Un lucru este sigur: nu putem transfera aceste titluri pe pieţelefinanciare pentru că ar împinge preţurile în jos şi nu vrem să seîntâmple lucruri negative", a adăugat Selmeczi. "Prin urmare,trebuie să administrăm activele respective cel puţin temporar."

Vor concedia 30.000 de bugetari
Ungariaintenţionează să elimine până la 30.000 de locuri de muncă dinsectorul public anul viitor pentru a putea împinge deficitulbugetar sub 3% din PIB şi anticipează că datoria va scădea odată curevenirea portofoliilor fondurilor de pensii private la stat, scrieBloomberg. Bugetul pe 2011 ţinteşte un deficit de 2,94% din PIB, înscădere de la 3,8% în acest an. Bugetul se bazează pe o estimare decreştere economică de 3% şi o inflaţie de 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO