Business Internaţional

Ungaria va semna acordul cu FMI în martie sau aprilie

Ungaria va semna acordul cu FMI în martie sau aprilie

Premierul ungar Viktor Orban este gata să renunţe la cota unică, principala măsură economică luată de când a venit la putere, pentru a primi bani de la FMI

Autor: Gabriel Razi

24.01.2012, 00:03 337

Autorităţile de la Budapesta nu îşi pot permite să nu negocieze cu FMI şi cu oficialii Comi­siei Europene pe marginea cotei unice de impozitare.

Întâlnirea dintre premierul Viktor Orban şi preşe­dintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso ar putea veni cu o soluţie, spune Zoltan Gyevai, redactor-şef al publicaţiei maghiare Bruxinfo, specializată în afaceri europene.

"Sunt deja clare condiţiile pe care Un­ga­ria va trebui să le îndeplinească pentru a putea începe negocierile pentru semnarea unui potenţial acord cu FMI", spune Gyevai, citat de portfolio.hu.

Tamas Fellegi, negociatorul-şef al Un­gariei în cadrul discuţiilor privind un bailout cu oficialii europeni şi cu cei ai FMI, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu Olli Rehn, comisar european pentru pro­bleme economice şi monetare. La finalul întâlnirii oficialii au declarat că Uniunea Europeană aşteaptă măsuri concrete în vederea asigurării inde­pen­denţei băncii centrale a Ungariei, su­gerând că Bruxel­lesul ar putea aştepta până când parlamen­tul maghiar va aduce amen­damente legii care reglementează funcţio­narea băncii centrale înainte de a da undă verde negocierilor oficiale.

"Având în vedere că următoarea sesiune a parlamentului ungar va avea loc pe 13 fe­bruarie, din punctul nostru de vedere discuţiile formale tripartite vor în­cepe la jumătatea lunii viitoare", comen­tează şi Eszter Gargyan, analist al Citibank în Budapesta.

Principalul obiectiv al administraţiei de la Budapesta este obţinerea unei linii de credit de tip preventiv sau a unui acord de tip stand-by. Programul urmează a veni însă cu un pachet de condiţii macro­economice.

În consecinţă, atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetare urmează să fie supuse negocierilor cu creditorii internaţionali, ceea ce înseamnă că executivul condus de Viktor Orban nu va putea evita negocierile pe marginea cotei unice de impozitare.

De cealaltă parte, Mihaly Varga, secre­tar de stat în executivul de la Buda­pesta, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că există disponibilitate pentru negocieri pe marginea cotei unice de impozitare în condiţiile în care FMI şi UE vor cere acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO