Business Internaţional

Ungaria vrea sa stranga 700 mil. euro din taxarea speciala a bancilor

08.06.2010, 23:39 24

Guvernul de la Budapesta se gandeste sa introduca o taxatemporara pentru banci si anunta ca va fi nevoit sa ia masurisuplimentare de austeritate, care vor echivala cu 1-1,5% din PIB,in incercarea de a respecta tinta de deficit bugetar convenitaalaturi de creditorii internationali ai tarii, a declarat ministrulungar de economie si finante Gyorgy Matolcsy, citat deBloomberg.

Premierul ungar Viktor Orban a spus ca taxa pe profitul bancilorva fi lansata anul acesta si va fi eliminata abia peste trei ani,urmand sa majoreze veniturile la bugetul de stat cu 200 mld.forinti (700 mil. euro). O astfel de taxa ar urma sa taie cu circao treime profiturile bancilor, conform informatiilor aparute luniin presa maghiara.

Printre celelalte masuri fiscale pe care oficialii de laBudapesta au anuntat ca vor sa le introduca se numara si micsorareaimpozitului pe profit la 10% pentru companiile care obtin un profitde pana la 500 mil. forinti (1,74 mil. euro), care se va adresaastfel in special intreprinderilor mici si mijlocii. In urmatoriidoi ani va fi introdusa si o taxa unica pe veniturile personale de16%, similara celei din Romania.

Cabinetul condus de Orban a renuntat la ideea de a mai relaxadeficitul bugetar, dupa ce comentariile de saptamana trecuta aleunor politicieni ungari, care au asociat situatia Ungariei cu cea aGreciei, au panicat investitorii.

Acestia au inceput sa vanda masiv actiuni, obligatiuni maghiare,dar si forinti. "Trebuie sa mentinem deficitul in limita a 3,8%(din PIB - n.red.) pentru ca pietele financiare nu ar accepta ogaura bugetara mai mare", a explicat Matolcsy.

Masurile suplimentare sunt necesare pentru ca "toate sursele devenit vor fi mai mici: impozitul pe profit, impozitul pe venitpersonal, accizele", potrivit ministrului ungar de economie sifinante.

Agentiile de rating stau la panda

Ce este ingrijorator este faptul ca si agentiile de evaluarefinanciara au luat Budapesta in vizor, Moody's, spre exemplu,comentand ca afirmatiile privind similaritatea problemelor Ungarieicu cele ale Greciei sunt "inflamatorii" si survin intr-un "momentdelicat" pentru pietele mondiale, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

"Comentariile sunt negative intrucat atrag atentia asupradatoriei publice si externe a Ungariei, tara a carei revenireeconomica este acum pusa in pericol de amenintarea ca dobanzile vorcreste si cursul de schimb se va deprecia", a declarat DietmarHornung, analist pentru Moody's.

Guvernul de la Budapesta ar putea introduce incepand cu ianuarie2011 un impozit uniform pe venitul personal, situat undeva intre 15si 20 de procente, scrie Budapest Business Journal. In acelasitimp, Matolcsy a anuntat ca o cincime din cele 58 de taxe pe carecontribuabilii ungari le suporta in prezent ar putea fi eliminatechiar incepand de anul acesta, prin lansarea unui program dereducere radicala a fiscalitatii, ce se va derula pe o perioada detrei ani.

OTP, luata in vizor

Dupa ce actiunile OTP Bank au fost suspendate luni de latranzactionare pentru scurt timp, pentru ca se depreciasera cu 10%,acestea au continuat si ieri trendul descendent, pierzand 0,3%,pana la 4.824 de forinti. Banca americana de investitii JPMorgan ascos OTP de pe lista sa denumita Analyst Focus (care cuprindeactiuni estimate a avea un randament anual de peste 20%), dupacomentariile inoportune ale celor doi politicieni ungari cu privirela similitudinile dintre Ungaria si Grecia.

In acelasi timp, indicele de referinta al bursei de la BudapestaBUX a mai coborat in sedinta de tranzactionare de marti cu 0,5%,potrivit Bloomberg.

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au respinsspeculatiile potrivit carora Ungaria ar fi in pericol sa intre inincapacitate de plata. Jean-Claude Juncker, premierulLuxemburgului, s-a multumit sa spuna ca "singura problema este capoliticienii din Ungaria vorbesc prea mult".

Cat s-ar strange in Romania dintr-o taxa speciala peprofitul bancilor

Chiar daca ar aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, otaxa pe profitul bancilor ar fi mult mai dificil de implementat inRomania decat in Ungaria, este de parere analistul financiar DragosCabat. "La noi sunt foarte multe banci straine, in cazul carora egreu de impus o asemenea taxa. In Ungaria, exista banci precum OTPsi MKB unde exista ceva mai multa participare locala la capital sicare pot fi mai usor convinse sa accepte astfel de masuri", spuneCabat. Bancile din Romania au obtinut anul trecut un profit cumulatde 180 mil. euro, astfel ca la o taxa de, sa zicem, 10%, la bugetulde stat ar fi intrat inca 18 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO