Business Internaţional

Ungurii se iau dupa cehi si isi fac bursa de energie

18.07.2007, 19:23 13

Bursa de energie din Praga (PXE) a inceput ieri operatiunile, iar cea din Ungaria va demara tranzactiile la inceputul anului viitor, scrie Czech Business Weekly.
PXE a semnat primele doua contracte de tranzactionare cu producatorul national de energie CEZ si cu distribuitorul de energie Prazka. La sfarsitul saptamanii trecute, pe lista tranzactiilor s-au inscris companiile EGL Eeska Republika, PCC Morava-Chem, Moravia Energo, producatorul german E.ON si cel francez Electricite de France, precum si Lumen Energy. Aproximativ 25 de companii vor vinde energie pe bursa ceha. Compania CEZ, care pana in prezent a vandut productia excendentara prin intermediul licitatiilor, va tranzactiona aproximativ 40 de procente din energia proprie pe PXE.
Bursa de energie din Ungaria va incepe operatiunile la inceputul anului 2008, companiile din industria energetica manifestandu-si deja interesul, potrivit lui Andras Vinkovits, directorul executiv al companiei Mavir, operator al infrastructurii de transport a energiei electrice. Energie in valoare de 406 milioane de euro ar putea fi tranzactionata pe bursa ungara, volum care reprezinta intre 8 si 10 procente din consumul national de energie, potrivit lui Vinkovits.
Spre deosebire de Bursa din Praga, unde PXE este subordonata Bursei de Valori, Bursa de Valori din Budapesta nu va fi implicata in operatiunile bursei de energie, negocierile dintre bursa si Mavir cu privire la costuri ramanand fara niciun rezultat. Dupa ce vor incepe tranzactiile futures pe Bursa din Budapesta, in 2009, va fi necesara constituirea unei Case de Compensatii.
Oficiul National al Energiei va trebui sa supravegheze tranzactiile din perspectiva tehnica, in timp ce operatiunile cu instrumente derivate vor fi in responsabilitatea organismului de reglementare PSZAF, este de parere directorul Mavir, Lajos Oroszki.
Nou lansata bursa de energie din Cehia a fixat pentru 2008 pretul total al energiei la 50,4 euro pentru un megawatt-ora, dar Comisia Europeana va investiga daca fixarea preturilor incalca sau nu legile Uniunii Europene. Petr Koblic, directorul executiv al PSE, a reactionat declarand ca Uniunea Europeana nu a avut acces la toate informatiile legate de tranzactiile pe bursa de energie din primele saptamani si ca urmeaza sa explice Comisiei Europene detaliile necesare.
"Companiile care vor vinde energie pe PXE vor semna un contract pe doi ani, in timp ce pretul a fost fixat pentru un singur an. Pretul pentru anul 2009 va fi stabilit de catre piata", spune Koblic.
PXE va incepe sa tranzactioneze in aceasta saptamana produse cu livrarea in ultimul trimestru al anului. Bursa va genera preturile de baza pentru energia bruta care reprezinta aproximativ 40 de procente din preturile platite de clienti.
Tranzactionarea continua nu va genera cresteri semnificative ale preturilor la electricitate, spre deosebire de tranzactionarea prin licitatii unde preturile pot inregistra cresteri semnificative pe termen scurt, potrivit lui Koblic.
Incepand din 25 iulie, noua bursa din Cehia va oferi un produs pe doi ani cu pretul pentru 2008 fixat pe baza pretului de pe piata germana care va fi tranzactionat timp de o luna.
Astfel, fluctuatiile mari ale preturilor la energie de la inceputul tranzactionarii vor fi eliminate si vor fi reduse efectele speculatiilor de pe piata. La sfarsitul lunii august, bursa va trece la un regim standard de tranzactionare si va incepe sa ofere energie prin intermediul contractelor lunare, trimestriale si anuale. Tranzactionarea va avea loc prin plasarea de comenzi anonime pe sistemului electronic al pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO