Business Internaţional

UniCredit da 22 de miliarde de euro pentru a deveni a doua mare banca din Europa

22.05.2007, 17:47 19

UniCredit a incheiat duminica acordul de achizitie a Capitalia in schimbul a 22 miliarde de euro ce va da nastere celei de-a doua mari banci a Europei, scrie Financial Times.
Noua banca va avea o capitalizare de piata de putin peste 100 miliarde de euro, pozitionandu-se din acest punct de vedere pe locul doi in Europa, dupa HSBC, si un numar total de 9.200 de filiale. In Italia, cel mai mare numar de filiale ale noii banci vor fi in regiunile de nord-est si centrale, banca pozitionandu-se pe locul doi in regiunile de nord-vest si sud ale tarii.
Peste jumatate din veniturile bancii combinate vor veni de peste hotare, a declarat Alessandro Profumo, CEO-ul UniCredit. El a cheltuit peste 25 de miliarde de dolari (18,5 mld. euro) pe preluari in ultimii doi ani, in timp ce Banca Intesa a platit 34 miliarde de euro pentru Sanpaolo, tranzactie ce a creat cea mai mare retea de filiale din Italia.
Sectorul bancar italian a suferit schimbari dramatice incepand cu 2005, cand Antonio Fazio, fostul guvernator al bancii centrale italiene, isi anunta demisia. De la plecarea sa au fost anuntate sase fuziuni si achizitii importante. Recent, Banca Popolare dell'Emilia Romagna si Banca Popolare di Milano, au anuntat o noua fuziune.
Anul trecut au fost anuntate preluari in valoare record de 85 miliarde de dolari (63 mld. euro) in sectorul bancar italian, bancile incercand sa faca fata competitiei venite din partea bancilor straine care realizeaza achizitii in a patra mare economie a Europei.
Banca rezultata in urma combinarii dintre UniCredit si Capitalia se va pozitiona pe locul doi in Italia din punctul de vedere al cotei de piata, dupa Intesa Sanpaolo. UniCredit plateste echivalentul a 8,41 euro pentru fiecare actiune Capitalia, cu 5,5% peste pretul inregistrat de actiunile acesteia la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri.
UniCredit estimeaza costurile legate de sinergii la 800 milioane de euro, asteptandu-se la costuri brute de integrare de 1,1 miliarde de euro. Profumo a anuntat ca nu a fost timp pentru procesul de due diligence, dar ca este increzator ca nu vor exista costuri suplimentare importante legate de restructurare.
UniCredit s-a bucurat de un sprijin foarte mare din partea politicienilor italieni in incheierea tranzactiei cu Capitalia avand in vedere ca aceasta cimenteaza o ampla prezenta italiana in sectorul bancar european si pune capat conflictului dintre Cesare Geronzi, presedinte al Capitalia si Matteo Arpe, CEO. Cei doi s-au aflat luni intregi in conflict cu privire la strategia legata de fuziuni a bancii.
Arpe si-a anuntat demisia duminica, iar Geronzi este asteptat sa se alature bancii de investitii Mediobanca. Deocamdata, Geronzi este vice-presedinte al bancii combinate.
Profumo a anuntat ca actionarii sunt asteptati sa-si exprime voturile cu privire la fuziune pana la sfarsitul lunii iulie, iar in cazul in care se va obtine aprobarea autoritatilor, tranzactia ar putea fi incheiata pana la sfarsitul lunii septembrie. Aparitia unei contraoferte nu este totusi exclusa, spun analistii.
Profumo a declarat ca tranzactia cu Capitalia nu a reprezentat o preferinta personala, avand in vedere strategia UniCredit de a cauta achizitii peste hotare, dar ca aceasta este o oportunitate de a crea valoare pentru actionari.
CEO-ul UniCredit a mai declarat ca UniCredit ar putea lua in vizor mai multe achizitii in Germania, si ca pe moment banca a lasat deoparte planurile de achizitionare a Societe Generale din Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO