Business Internaţional

UniCredit da afara 6.840 de angajati in incercarea de a-si eficientiza activitatea

06.07.2006, 18:46 13

UniCredit, cea mai mare banca din Italia, intentioneaza sa renunte la 6.840 din angajati, in urma programului de restructurare si a integrarii grupului german HVB, cu scopul de a-si mari profiturile cu 27% anual, in urmatorii trei ani, relateaza Bloomberg.
Banca cu sediul la Milano isi va reduce numarul de angajati cu norma intreaga la aproximativ 126.900 pana la sfarsitul anului 2008, de la 133.740 in prezent, au declarat oficialii UniCredit. Banca italiana doreste cresterea veniturilor cu 8% anual pana in 2008, potrivit acelorasi oficiali.
Achizitionarea grupului munchenez HVB, pentru suma de 14,2 mld. euro, efectuata anul trecut de Alessandro Profumo, directorul executiv al bancii, a marit portofoliul de clienti cu peste 28 milioane, in 19 tari europene. Aceasta reprezinta cea mai mare tranzactie bancara, transfrontaliera din Europa. Banca doreste sa-si mareasca profitul prin reducerea personalului, cresterea vanzarilor la clientii existenti si cresterea fondurilor prin vanzarea de active.
"Erau mai degraba circumspecti asupra obiectivelor anul trecut din cauza nesigurantelor ce planau asupra Germaniei", a declarat inainte de anunt Roberto Lottici, care administreaza 600 de milioane de euro la Banca Ifigest din Milano. Castigurile din primul trimestru "au fost convingatoare si au oferit incredere de sine", este de parere Lottici.
Noua companie formata, ale carei profituri au crescut cu 20%, pana la 1,36 mld. euro, in primul trimestru, a inregistrat castiguri pentru prima data in ultimul trimestru al anului trecut. Potrivit estimarilor UniCredit, castigurile din ultimul trimestru ar fi fost regasite si in rezultatele anuale, daca achizitia efectiva a HVB ar fi fost efectuata de la 1 ianuarie.
UniCredit, care a inregistrat castiguri de 0,37 euro pentru fiecare actiune in 2005, doreste totodata sa creasca valoarea bursiera a companiei cu 0,56 euro pentru fiecare actiune in 2007.
Costurile integrarii HVB vor fi mai mici decat se preconizase initial, a declarat conducerea UniCredit. Compania va cheltui 1,25 mld. euro pentru bonusuri de retragere rapida, costuri de relocare si alte taxe de restructurare legate de achizitie. Potrivit costurilor anuntate anul trecut, integrarea HVB in grup ar fi eliberat conturile UniCredit de 1,35 mld. euro.
Noul plan de afaceri al companiei "include un control semnificativ al costurilor", au declarat oficialii companiei. Banca va avea in continuare "suficiente resurse pentru initiative referitoare la domeniile de crestere a veniturilor".
O reabilitare a cererii pe principalele piete din Vest ale companiei - Italia, Germania si Austria - va contribui la viitoarea crestere a ipotecilor si a creditelor de consum. UniCredit estimeaza o crestere economica in zona euro de 1,7% anual, pentru urmatorii trei ani, fata de media de 1,4% inregistrata in ultimii trei ani.
Raportul dintre cheltuielile totale si venituri s-ar putea imbunatati pana la 52% in 2008, fata de 60,7% in 2005, pe masura ce veniturile cresc, restructurarea este tot mai aproape de finalizare si costurile tehnologice scad, potrivit oficialilor companiei. Costurile totale ar putea creste cu 3% anual pana in 2008.
Produsele structurate si derivatele corporatelor vor contribui la cresterea veniturilor din investitii cu 13% anual, in timp ce creditul de consum, cardurile de credit si managementul activelor vor sustine aprecierea vanzarilor din centrul si estul Europei cu 11% anual. Veniturile diviziei de retail sunt estimate sa creasca cu 7% anual.
Grupul va economisi aproximativ 60 mil. euro pana in 2008 din fuziunea unitatilor din Polonia, au declarat oficialii UniCredit.
Grupul italian se afla si pe piata romaneasca prin intermediul UniCredit Romania, care detine o retea de aproximativ 50 de sucursale. In urma fuziunii cu HVB si Banca Tiriac, noua entitate formata va concura pentru pozitia a treia pe piata bancara locala, cu active de peste trei mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO