Business Internaţional

Uniunea Europeana are nevoie de o strategie regionala pentru a face fata schimbarilor climaterice

05.12.2005, 19:05 16

Uniunea Europeana are nevoie de o strategie adoptata si aplicata in comun de toate statele membre pentru a inlocui sistemele locale sau nationale. Acest acord multilateral este necesar pentru a minimaliza efectele provocate de schimbarile climatice si pentru a imbunatati sectoarele energetice, informeaza Financial Times.

Modernizarea infrastructurii energetice necesita fonduri atat de mari incat numai o strategie comuna europeana ar putea sa le puna la dispozitie, a declarat recent Jacqueline McGlade, director executiv al EEA (the European Enviroment Agency).

Statele singure sau companiile energetice nu sunt capabile financiar de asemenea investitii, a adaugat ea.

O strategie unificata a energiei ar putea de asemenea inlocui masurile pe termen scurt pe care tarile membre le-au adoptat, masuri considerate ca insuficiente. Pana acum solutiile abordau problema poluarii numai partial, fara a privi situatia in ansamblu, dovada ca multe state au fost tentate, in incercarea de a reduce emisiile de dioxid de carbon de exemplu, sa dezvolte infrastructura deja existenta si nu de a o perfectiona.

Una din solutiile ce ar putea fi adoptate ar fi descentralizarea generala a sistemului energetic. Astfel, s-ar face trecerea de la un numar mic de centrale de mare putere care deservesc un numar mare de consumatori la modelul centralelor mai mici ce furnizeaza energie unui numar restrans de clienti. Avantajul acestui model ar fi ca nu ar necesita transportul de energie pe distante mari, centralele de mica putere asigurand numai necesarul local.

Aceasta solutie este considerata ca viabila si de ecologisti. Ei considera ca astfel se vor folosi mai responsabil generatoarele energetice, care fiind de putere mai mica vor fi si mai ieftin de intretinut si de retehnologizat. Se vor diminua astfel si emisiile de gaze de sera la nivel local, folosindu-se resursele regenerabile din zona, si in acelasi timp se va mari productivitatea centralelor.

In prezent, natura centralizata a planificarilor energetice descurajeaza marii producatori energetici sa investeasca in sursele regenerabile de energie, costul acestor investitii fiind considerat mult prea mare. Statele s-ar putea de asemenea confrunta cu probleme serioase de distributie a energiei, mai ales in situatiile in care aceleasi resurse sunt disputate de mai multi distribuitori. O politica generalizata la nivel european ar permite omogenizarea pietelor, atat a cererii cat si a ofertei, prevenind astfel eventualele blocaje de distributie.

"La nivel european, o politica unificata a energiei, in relatie cu cererea finala si cu totalitatea resurselor, va permite atat aprovizionarea cu energie cat si indeplinirea altor scopuri, cum ar fi oprirea efectului de sera. Poate parea un subiect deschis polemicii, insa mediul inconjurator nu respecta granitele nationale", a declarat McGlade.

Un alt avantaj al acestei strategii ar fi si usurinta cu care ar putea fi distribuiti bio-combustibilii. Acestia sunt plante crescute special ca surse de energie, neutre din punct de vedere al dioxidului de carbon, ele asimiland in timpul dezvoltarii lor dioxidul de carbon degajat prin ardere.

"La nivel european, se poate asigura si cererea de energie si siguranta fata de mediu pe care o dorim", crede McGlade. "In momentul de fata, stocurile de bio-combustibili ne asigura posibilitatea de a implementa acest sistem pana in 2030, intr-un fel cat se poate de compatibil cu mediul inconjurator", a adaugat ea.

Daca insa unele state vor prefera sa dezvolte aceasta industrie pe cont propriu, exista posibilitatea ca unele din ele sa intampine dificultati in a produce suficient combustibil, in timp ce altele ar putea dispune de prea mult. EEA a publicat recent un raport in care sunt prezentate previziunile indicilor de mediu pe aria europeana, indicatori ca poluarea apei si a aerului.

Acest raport a inclus, in premiera, un clasament pe state al emisiilor de gaze de sera, al consumului de energie si al sumelor investite in sursele regenerabile de energie. A atras de asemenea atentia asupra potentialelor costuri implicate de schimbarile climatice majore ale mediului. "Costul inactivitatii in acest domeniu este o curba exponentiala. Prevenirea este mult mai ieftina decat tratamentul in cazul problemelor de ecologie", a explicat Jacqueline McGlade.

Urmarile unei politici fiscale bazate pe scaderea gradului de impozitare a salariatilor si a investitiilor ar permite, in locul inactivitatii, acordarea unor sume mult mai mari pentru dezvoltarea infrastructurii ecologice. "In acest caz piata energetica ar primi semnalele de care are nevoie pentru a investi", considera McGlade.

Exemplul este dat de companiile energetice care au investit sume substantiale in urma semnalelor emise de politica preturilor. Intre 1998 si 2003, cererea in sectorul energetic a scazut cu 8%, in timp ce valoarea sectorului a crescut cu 17%.



Amenintare la adresa distributiei de gaz

Gazprom a declarat prin oficialii sai de curand ca "abordarea distructiva" a Ucrainei in disputa cu Rusia privind pretul gazului natural ar putea afecta distributia acestuia in Europa de Vest. Oficialii ucraineni au declarat insa ca ei erau deja pregatiti pentru a tranzita gazele naturale la pretul pietei, fara a determina astfel nici un fel de intrerupere a circuitului. Pentru a pune o si mai mare presiune pe Kiev, Gazprom a afirmat ca intentia Ucrainei a fost de la bun inceput de a sabota semnarea documentelor ce ar fi facut gazul rusesc disponibil pe pietele europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO