Business Internaţional

Uniunea Europeana, cu ochii pe Asia

05.09.2006, 17:41 15

Milionarii europeni care fac investitii in "paradisurile fiscale" din Asia nu vor mai scapa de vigilenta autoritatilor europene.
Hong Kong si Singapore vor intra pe lista tarilor in care forul european va urmari plasamentele, care in prezent se ridica la cateva sute de milioane de euro, pentru a putea percepe taxe proportionale cu averile cetatenilor instariti.
Laszlo Kovacs, comisar pe probleme fiscale al UE, vrea sa puna centrele financiare asiatice pe lista din cauza faptului ca cei care doresc sa se sustraga taxelor impuse de UE cauta oportunitati de investitii mult mai indepartate pentru a nu mai fi nevoiti sa plateasca taxe suplimentare, titreaza Financial Times.
Oficiali ai ministerelor de finante din cele 25 de state membre vor lua in considerare aceasta propunere intr-o sedinta ce va avea loc la Bruxelles. Kovacs spera obtinerea unui mandat de la ministrii de finante pana la sfarsitul acestui an pentru a putea incepe discutiile cu bancile din Hong Kong si Singapore.
Kovacs spera ca aceste centre financiare asiatice sa coopereze cu autoritatiile UE, dar exista unele speculatii in Singapore ca Uniunea Europeana va incerca sa introduca aceste directive ca urmare a conventiei de comert Euro-Asiatic, propusa anterior. Echipa condusa de Kovacs cauta sprijin la expertii in impozite ai Uniunii Europene pentru a gasi metoda cea mai potrivita de aplicare a acestei directive.
Kovacs este de parere ca primele tinte de negociere trebuie sa fie Hong Kong, Singapore si Macao. Aceasta directiva, care a devenit lege in iulie 2005, cere tarilor in care este in vigoare sa aplice taxe si impozite banilor depusi de cetatenii UE.
Este probabil ca guvernul din Singapore sa se opuna oricaror miscari ce pot diminua sectorul bancar privat, iar conducerea Autoritatilor Monetare din Singapore a declarat ca raporturile cu privire la sumele de bani care au fost depuse aici sunt exagerate.
Grupuri europene importante precum UBS, Credit Suisse si BNP Paribas au deschis sedii dedicate clientilor europeni in Singapore, dar conducerile bancilor private au declarat ca afacerile asiatice aduc mult mai multi bani decat depunerile facute in Uniunea Europeana.
Daniel Truchi, director executiv la Private Banking Asia, estimeaza ca in acest an transferurile de lichiditati realizate dinspre bancile europene catre cele asiatice vor reprezenta un sfert din cresterea valorii lichiditatilor grupurilor bacare asiatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO