Business Internaţional

Uniunea Europeana e cu ochii pe deficitul bugetar al Ungariei

03.10.2005, 19:11 18

Uniunea Europeana va solicita Ungariei sa ia noi masuri in sensul reducerii deficitului sau bugetar, care a atins, conform Eurostat, 5,4% din PIB si este intrecut doar de cel al Greciei.

Deficitul de cont curent al Ungariei a atins o valoare de 1,701 miliarde de euro pe trimestrul doi, conform datelor publicate de Banca Nationala a Ungariei (MNB), relateaza Budapest Business Journal.

In acelasi timp, banca a revizuit rezultatul pe trimestrul 1, de la 1,494 miliarde de euro la 1,545 miliarde de euro, astfel deficitul pe primul semestru ajungand la 3,246 mld. euro.

Divizia de statistica a Uniunii Europene, Eurostat, si-a revizuit proiectiile referitoare la deficitul bugetar al Ungariei, anticipand ca acesta va ajunge sa reprezinte 7,2% din PIB in anul 2005, comparativ cu tinta initiala de 4,7%, arata The Budapest Sun.

The Economic and Finance Committee (EFC), organismul ce pregateste intrunirile ministrilor de finante ai UE (ECOFIN), urma sa ia in discutie cele mai recente evolutii ale deficitului Ungariei pe 30 septembrie.

Conform Fondului Monetar International, deficitul bugetar si de cont curent sunt factori-cheie in cadrul economiei tarii si prin urmare Ungaria nu va putea introduce moneda unica europeana pana la data-tinta, anul 2010.

Andras Batiz, purtatoare de cuvant a guvernului ungar, a declarat ca, intr-adevar, va fi necesara o revizuire in sus a deficitul bugetar pe 2005 si ca guvernul ungar va lua masuri pentru a contracara eventualele efecte asupra deficitului fiscal pe 2006.

Se asteapta ca Uniunea Europeana sa adreseze Ungariei noi recomandari privind reducerea deficitului, insa se crede ca este putin probabil ca organismele UE sa propuna sanctiuni impotriva Ungariei.

Ungaria nu ar trebui sa renunte la forint sau la independenta monetara in cazul in care costurile adoptarii monedei europene sunt prea ridicate, a afirmat premierul ungar, Ferenc Gyurcsany. "Nu avem nici un motiv sa renuntam la moneda nationala cu orice cost", a declarat Gyurcsany. Oficialul ungar a informat in cursul saptamanii trecute ca statul va reanaliza planurile de adoptare a euro in 2010, ca urmare a revizuirii deficitului bugetar aferent anilor 2005 si 2006. El nu a declarat insa in mod oficial ca termenul fixat pentru introducerea euro este imposibil de respectat. Revizuirea deficitului bugetar a fost generat, partial, de afirmatiile reprezentatilor Comisiei Europene, potrivit carora sumele alocate construirii de autostrazi sunt prea ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO