Business Internaţional

Uniunea Europeana isi majoreaza proiectiile privitoare la cresterea zonei euro

09.05.2007, 17:35 12

Uniunea Europeana si-a revizuit in sus proiectiile privitoare la rata de crestere economica si a inflatiei pe acest an, invocand o crestere neasteptata anuntata de Germania pe primul trimestru, in contextul in care investitiile din ce in ce mai mari operate de companii si cheltuielile in crestere ale consumatorilor impulsioneaza economia zonei euro, scrie International Herald Tribune.
UE a anuntat ca ritmul mai rapid de expansiune va reduce rata somajului la cele mai scazute niveluri din 15 ani.
Economia celor 13 tari care au in comun moneda euro va avansa cu 2,6% in 2007, mai rapid decat rata de 2,4% anticipata de UE in februarie, devansand economia SUA pentru prima data din 2001, a anuntat Comisia Europeana.
Cererea interna impulsioneaza cresterea dupa ce in 2006 un avans al exporturilor a generat cel mai rapid ritm de dezvoltare din ultimii sase ani. Temandu-se ca ritmul mai sustinut de crestere va duce la o accelerare a cresterii inflatiei in a doua parte a acestui an, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, va semnala probabil o noua majorare a ratei dobanzii in iunie.
Comisia nu a identificat probleme legate de nivelurile record atinse de euro in raport cu dolarul american si yenul japonez, spunand ca acestea sunt compensate de ratele stabile de schimb in raport cu alte monede importante.
Economia UE in valoare de 10.900 de miliarde de euro este asteptata sa includa 5,5 milioane de noi locuri de munca in 2007 si 2008, ratele somajului fiind reduse pana la niveluri care nu au mai fost atinse de la inceputul anilor '90, anticipeaza Comisia Europeana.
Majoritatea noilor locuri de munca vor fi create in zona euro. Economistii din UE se asteapta ca salariile sa creasca, mentinandu-se totusi la niveluri moderate in urmatorii doi ani, inflatia ramanand la un nivel de circa 2%. Preturile vor creste, insa, in 2008 in linie cu cheltuielile, a anticipat comisia.
Comisia a avertizat totusi ca previziunile sale optimiste ar putea fi infirmate de o posibila accentuare a declinului pietei imobiliare americane, de orice inrautatire a deficitelor pe plan global si de noi majorari ale preturilor petrolului. In acelasi timp, insa, previziunile ar putea fi majorate din nou in eventualitatea unei cresteri mai solide in Asia si a unor performante imbunatatite pe piata europeana a muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO