Business Internaţional

Uniunea Europeană nu va sancţiona Ungaria pentru decimarea pensiilor private

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

08.12.2010, 23:44 22

Uniunea Europeană nu va penaliza Ungaria pentru restructurarearadicală a sistemului său de pensii prin canalizarea activelorfondurilor private de pensii înapoi către pilonul de stat, aanunţat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy, citat dePortfolio.hu.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a anunţat luna trecutăcă le dă persoanelor care au pensii private obligatorii "libertateade a alege" între a rămâne clienţi ai fondurilor private şi adirecţiona contribuţiile în întregime către stat. Cei care voralege să rămână în pilonul II vor plăti însă un preţ foarte mare:vor pierde circa 70% din totalul contribuţiilor pentru pensie.

Au găsit portiţa pentru a scăpa

Potrivit lui Matolcsy, miniştrii europeni de finanţe au convenitca reglementările prin care statele membre care-şi anuleazăreformarea sistemului de pensii sunt penalizate să fie adoptate înluna august a anului viitor, acestea neavând un efectretroactiv.

Astfel, Ungaria nu va fi penalizată de UE pentru că parlamentulţării va adopta modificările legate de sistemul de pensii înaceastă lună, iar sistemul de trei piloni va fi restructuratîntr-unul de doi piloni.

Partidul de centru-dreapta Fidesz, care a venit la putere înluna aprilie, a decis prima dată transferarea contribuţiilor de pepilonul doi către sistemul de stat pe o perioadă de 14 luni până lasfârşitul anului viitor, urmând ca mai apoi fondurile privateobligatorii de pensii să fie eliminate complet.

Activele acestora, în valoare de aproximativ 3.000 de miliardede forinţi (circa

11 mld. euro), vor fi utilizate pentru acoperirea găurilor dinbuget şi pentru reducerea datoriei publice care se situează la unnivel de 80% din PIB, cel mai ridicat din Europa de Est.Primul-ministru ungar Viktor Orban vizează diminuarea datorieigenerale guvernamentale la 70% din PIB până în 2014-2015.

În prezent, angajatorii din Ungaria contribuie cu 24% dinsalariul brut al fiecărui angajat la sistemul de pensii de stat, întimp ce salariaţii plătesc încă 9,5%, din care 8% merg la fondurilede pensii din pilonul II.

Contribuţiile angajaţilor vor creşte la 10% în ianuarie. Noilemăsuri stabilesc că cei ce vor rămâne clienţi ai fondurilor depensii private după data de 31 ianuarie 2011 vor fi privaţi decontribuţiile făcute de angajatorii lor. Sumele pe care angajatoriile vor plăti după 1 februarie 2011 vor intra în conturileguvernului, dar nu vor fi luate în considerare la calculareapensiei persoanei pentru care sunt plătite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO