Business Internaţional

Unul dintre cei mai importanţi bancheri ai Europei a murit. El a creat din nimic una dintre cele mai mari bănci din Europa

Unul dintre cei mai importanţi bancheri ai Europei a...
10.09.2014, 13:08 1656

Emilio Botin, patriarhul Santander – Spania, una dintre cele mai puternice bănci ale Europei, a murit de infarct, la vârsta de 79 de ani, scrie Wall Street Journal. El era preşedintele băncii şi unul dintre cele mai influente persoane din Spania.

Botin a creat un adevărat imperiu bancar în jurul Santander, pornind de la o mică bancă regională. Înainte de criză, a făcut una dintre cele mai importante achiziţii cumpărând una dintre cele mai bănci din Anglia, Abbey National.

Familia lui este cel mai important acţionar al Santander, deţinând 5% din acţiuni. Santander valorează acum pe bursă 94 miliarde de euro. La Bursă acţiunile băncii au scăzut cu 1,33% după anunţul decesului.

Cel mai probabil, scrie Wall Street Journal, fata lui, Ana-Patricia, va prelua conducerea grupului. Ea conducea operaţiunile din Anglia ale lui Santander. Emilio Botin a devenit preşedintele Santander în 1986, succedându-i tatălui lui. El era caracterizat ca fiind un abil negociator, reuşind de-a lungul anilor să facă achiziţii importante în sectorul bancar, atât cel din Spania, cât şi cel din America Latină.

Fiind foarte conservator şi precaut în operarea băncii, Santander a reuşit să depăşească criza fără să apeleze la vreun ajutor financiar din partea statului spaniol. Spania a fost una dintre ţările cele mai lovite în criză, în special în sectorul imobiliar.

Santander nu a cochetat niciodată cu piaţa bancară românească.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO