Business Internaţional

Uraganul Sandy. GALERIE FOTO

Uraganul Sandy. Foto AFP

Uraganul Sandy. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2012, 00:05 383

Cu pagube estimate la 45 de miliarde dedolari, cu valuri de peste patru metri inundând unele din cele mai populate oraşe americane şi cu o întindere fără precedent, uraganul Sandy va intra cu siguranţă în istoria dezastrelor naturale care au lovit SUA. Dar în privinţa impactului pe care furtuna îl va avea asupra celei mai mari economii a lumii, analiştii sunt liniştiţi, asigurând că acesta este limitat şi va fi acoperit, oricum,de eforturile de reconstrucţie. Istoria le dă dreptate.

Pierderile pe care uraganul le va produce economiei sunt greu de anticipat, însă acestea se vor ridica mai mult ca sigur la ordinul zecilor de miliarde de dolari. Unele estimări cifrează aceste pierderi la 35-45 miliarde de

dolari, având în vedere că intemperile afectează direct o cincime din teritorul SUA, scrie ABC News. În calea uraganului stau 60 de milioane de persoane şi proprietăţi

în valoare de mii de miliarde de dolari.

Pierderile înregistrate din cauza reducerii cheltuielor populaţiei şi companiilor nu vor fi permanente, spune Peter Morici, fost economist-şef al Comisiei de Comerţ Internaţional a SUA. De fapt, economia americană ar avea chiar de câştigat în următorii doi ani datorită creşterii numărului locurilor de muncă şi eforturilor de reconstrucţie, a menţionat el.

Economistul a explicat că pierderile estimate la 12 miliarde de dolari produse de reducerea cheltuielilor reprezintă doar cheltuieli amânate.

Mulţi analişti sunt de aceeaşi părere, doar cifrele diferă.

"Este mai mult o poveste regională. Sandy nu va avea implicaţii macroeconomice semnificative", apreciază Ryan Sweet, economist la Moody's. El estimează că impactul furtunii asupra activităţii economice din aria cuprinsă între Washington DC şi New York City va echivala cu 10 miliarde de dolari pe zi.

În final, uraganul ar putea reduce cu 0,1-0,2 puncte procentuale PIB-ul în trimestrul al patrulea, întrucât scad cheltuielile pentru servicii precum restaurantele, afirmă Mark Vitner, analist la Wells Fargo Securities. Economia

SUA, cu un PIB anual de 13.600 de miliarde de dolari, aavansat cu 2% în trimestrul al treilea.

New Yorkul, lovit în plin

Sandy, care acoperă un diametru de peste 1.400 de kilometri, a atins uscatul la ora 20:00, ora New Yorkului, în sudul New Jersey cu rafale de vânt cu o viteză de aproape 130 kilometri pe oră şi a lovit cartierul newyorkez

Manhattan cu valuri de peste patru metri, notează Bloomberg. Mareea record, amplificată de luna plină, ploaia abundentă şi vântul puternic au dus la inundarea staţiilor electrice, lăsând oraşul în întuneric, şi a metroului din New York, cel mai populat oraş din SUA. De asemenea, condiţiile meteo au împiedicat deschiderea burselor de pe Wall Street, centrul financiar al SUA, pentru a doua şedinţă consecutiv, o premieră pentru ultima sută de ani. Bursa intenţionează însă să reia activitatea miercuri, ultima zi a lunii octombrie, dacă permit condiţiile meteo, potrivit NYSE Euronext şi Nasdaq OMX.

Autorităţile au închis tunelurile dinspre Manhattan şi mai multe poduri, iar curentul electric a fost întrerupt intenţionat în toată partea sudică, lăsând oraşul în întuneric într-o situaţie fără precedent în ultimii 50 de ani. Singura dată când s-a mai întâmplat ca străzile Manhattanului să fie inundate de apele oceanului a fost în 1960, când uraganul Donna a adus o creştere a nivelului apelor de trei metri. De această dată, însă, nivelul apelor care înconjoară Manhattanul a crescut cu peste patru metri, un record istoric.Compania de Transporturi Publice MTA a anunţat că va face rapid o evaluare a distrugerilor cauzate la tuneluri şi liniile de metrou, existând temeri că metroul

nu va putea fi repus în funcţiune timp de o săptămână, fapt ce ar imobiliza practic o bună parte din populaţie şi forţa de muncă a oraşului. De altfel, furtuna masivă a provocat metroului din New York cele mai mari pagube

din istoria de 108 ani a sistemului. De asemenea, incendiile au distrus cel puţin 50 de locuinţe luni noaptea în cartierul Queens, potrivit Fox News.

Inundaţiile au forţat închiderea aeroportului John F. Kennedy din New York. Celelelate două aeroporturi importante din regiune, Newark Liberty International şi LaGuardia, sunt de asemenea închise. Uraganul a blocat la sol circa 15% din zborurile din SUA începând din 27 octombrie până luni seara.



Stare de catastrofă majoră

Totodată, din statul Carolina şi până în Ohio, peste opt milioane de locuinţe şi afaceri au rămas fără curent electric. Penele de curent ar putea afecta regiunea timp de zece zile. În şapte state, uraganul a ucis cel puţin 17 persoane. Două reactoare nucleare au fost oprite în estul Statelor Unite din cauza intemperiilor, potrivit AFP. Unul dintre acestea, Salem 1, din statul New Jersey a fost închis când patru dintre cele şase pompe ale sale de circulaţie a apei au încetat să funcţioneze. Celălalt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea râului Hudson, a fost oprit în noaptea de luni spre marţi. Operatorul său a făcut pe Twitter referire la "probleme la reţeaua electrică externă".

De asemenea, mai multe rafinării americane situate pe coasta de est a SUA au redus producţia din cauza uraganului, măsură în urma căreia barilul de petrol se tranzacţiona ieri la New York la minimul a aproape patru luni şi se îndreaptă către cea mai mare scădere lunară începând din mai. Contractele futures pe petrol au scăzut cu până la 0,5%. Companiile Phillips 66, Hess Corp, NuStar Energy şi PBF Energy au închis rafinării sau au redus producţia înainte ca Sandy să atingă uscatul în Statele Unite. Preţul benzinei a coborât după ce a atins luni maximul a aproape două săptămâni. În aceste condiţii, preşedintele Barack Obama a decretat marţi dimineaţa stare de "catastrofă majoră" în statul New York. Decizia permite accesul la fondurile federale pentru persoanelor afectate, care pot primi astfel ajutoare pentru locuinţe temporare şi reparaţii. Stare de catastrofă majoră a fost decretată şi pentru New Jersey.

TOPUL CELE MAI COSTISITOAREDEZASTRE NATURALE CARE AULOVIT SUA ÎN ULTIMII 30 DE ANI

1. Uraganul Katrina (2005) - Katrina a ucis 1.833 persoane şi a provocat pagube materiale de peste 100 mld. dolari. Uraganul, unul din cele mai puternice din istorie, s-a format în zona insulelor Bahamas şi apoi s-a îndreptat spre sud-estul Statelor Unite. Statele Louisiana şi Florida au fost cele mai afectate.

2. Seceta nord-americană din 1988-1989 - Calamitatea a provocat pagube estimate la 76,4 mld. dolari. La nivelul său maxim, seceta afecta 45% din suprafaţa Statelor Unite. Valurile de căldură concomitente au ucis între 5.000 şi 10.000 de oameni.

3. Cutremurul din Northridge (1994) - Cu epicentrul într-un cartier din Los Angeles, cutremurul a devastat o parte a oraşului, a ucis peste 60 de oameni şi a lăsat 25.000 de persoane fără locuinţă. Pagubele materiale au fost estimate la 25 mld. dolari. (Radu Bostan)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO