Business Internaţional

Urmează criza popcornului şi a mămăligii? Stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani

 Urmează criza popcornului şi a mămăligii? Stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani

Autor: Bogdan Cojocaru

22.02.2011, 16:36 33

Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani,semn că producătorii din întreaga lume nu reuşesc să acopereconsumul în creştere, chiar dacă alimentele se scumpesc, iarsuprafaţa însămânţată se măreşte, potrivit Bloomberg.

Agricultorii din întreaga lume au majorat producţia de grâu, orezşi cereale furajere cu 16% din 2000, însă nu reuşesc să acoperecreşterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentruAgricultură din SUA.

Guvernul american estimează că stocurile mondiale de porumbechivalează cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de după1974.

Stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu 13%înainte de următoarea recoltă, prima scădere din 2007, anticipeazăDepartamentul american pentru Agricultură. În 2007, creştereapreţurilor alimentelor a stat la baza a peste 60 de revolte înîntreaga lume, în ţări precum Haiti şi Egipt.

Majorarea cererii provoacă penurii izolate de alimente şiaccelerarea inflaţiei în statele în curs de dezvoltare, chiar dacăîn această situaţie veniturile agricultorilor cresc.
"Va trebui să cultivăm mai mult anul acesta pentru a acoperinecesarul de alimente. Cererea mare pentru carne şi produse lactatesusţine cererea pentru porumb şi soia", a declarat un producătoramerican de cereale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO