Business Internaţional

Urmeaza un sezon bun pentru articolele de lux

20.12.2004, 00:00 16



Companiile din sectorul european al articolelor de lux ar putea avea parte de castiguri considerabile in acest sezon de Craciun, ceea ce ar imbunatati intr-o oarecare masura situatia sectorului general de retail, arata Wall Street Journal.



Aproape de sezonul cumparaturilor de Craciun, produsele din gama articolelor de lux continua sa devanseze celelalte segmente, inferioare, ale sectorului de retail. Articole ca posete, parfumuri si bijuterii se vand foarte bine in intreaga lume, spun analistii, si nici chiar deprecierea dolarului sau slaba redresare a turismului nu vor putea strica acest sezon.



Bottega Veneta, una din marcile diviziei Gucci Group a companiei pariziene Pinault-Printemps-Redoute SA, este numai una din multele marci de articole de lux ce anticipeaza o continuare a perioadei de vanzari robuste.



Cie. Financiere Richemont SA, Geneva, grupul din sectorul ceasurilor si bijuteriilor, a anticipat luna trecuta un sezon favorabil inaintea Craciunului. Analistii spun ca majoritatea jucatorilor de pe aceasta piata impartasesc acelasi sentiment de optimism, spre deosebire de giganti ai sectorului de retail, cum ar fi Wal-Mart Stores Inc., Bentonville, ce ofera promotii si reduceri masive in incercarea de a-si atrage clienti.



Perioada cumparaturilor de dinainte de Craciun, cuprinsa aproximativ intre Ziua Recunostintei de la sfarsitul lunii noiembrie si Ajunul Craciunului, reprezinta cea mai critica perioada pentru sectorul de retail in general, incluzand articolele de lux. Desi Craciunul comercial este inca tipic Statelor Unite, obiceiul oferirii de daruri la sfarsit de an prinde de acum in intreaga lume. Producatorii de bijuterii si cei de ceasuri obtin intre 20 si 30% din veniturile anuale in perioada dinainte de Craciun, spune Claudia D'Arpizio, consultant in cadrul Bain din Roma.



Cartier, al companiei Richemont, ar putea avea cel mai bun Craciun, spun analistii. Cartier si-a programat multe din lansarile de noi produse in lunile dinaintea Craciunului. Este cazul ceasului sau Santos 100, ce a ajuns in magazine in ultimele luni si este vandut la un pret de 4.900 de euro. In plus, va introduce mai multe articole la preturi mai reduse.



Cererea mare de articole si accesorii din piele, va impulsiona probabil vanzarile grupurilor de articole de lux. Posetele si accesoriile din piele au printre cele mai ridicate marje din sectorul articolelor de lux.



Analistii intrevad perspective solide si pentru Coach Inc., popularul producator new-yorkez de posete, o indicatie in plus legata de performantele foarte bune pe care le va inregistra sectorul accesoriilor.



Observatorii pot anticipa foarte usor performantele de Craciun pe baza vanzarilor cu ridicata (wholesale). Analistii spun ca unul din motivele din spatele optimismului companiei Richmont este reprezentat de comenzile wholesale.



Analistii intrevad chiar si un avantaj al deprecierii dolarului. Desi aceasta scadere a monedei americane va reduce din profitul companiilor europene de articole de lux, in momentul in care vanzarile vor fi convertite in euro, ii va determina pe multi europeni sa intreprinda calatorii in SUA, serviciile de turism fiind mai ieftine pe fondul evolutiei actuale a cursului euro-dolar.





Gucci, exponent al tendintei de renuntare la strategia multi-brand



Pentru Gucci, cele mai "fierbinti produse" din acest sezon vor fi articolele simbolice, cum ar fi colectia de accesorii ce utilizeaza pattern-ul Flora.



Noul director executiv al Gucci a declarat ca firma va pune un accent mai mare pe principala sa marca Gucci. Robert Polet a afirmat, insa, ca va promova in continuare un conglomerat format din mai multe branduri si ca va incerca sa redreseze marcile mai mici, arata. Intrebat daca va scoate la vanzare diviziile ce nu-si vor reveni, divizii din care fac parte Sergio Rossi, Stella McCartney, Alexander McQueen si Balenciaga, Polet a raspuns ca va "explora toate posibilitatile".



Cat priveste Gucci, Polet a aratat ca aceasta isi va spori ofertele de produse, in special in domenii cu crestere semnificativa, cum ar fi bijuteriile, ceasurile si articolele pentru barbati. In plus, marca va fi extinsa din punct de vedere geografic si-si va majora cheltuielile anuale de marketing cu 20% ca parte a eforturilor de a-si dubla vanzarile pana in 2007, de la 1,5 miliarde de euro in 2003.



Aceasta strategie ce urmeaza a fi pusa in aplicare de Polet, ce vizeaza concentrarea asupra marcii de baza- care realizeaza peste 60% din vanzarile generale ale grupului- face parte dintr-o tendinta mai ampla manifestata in randul companiilor din sectorul articolelor de lux. Astfel, acestea tind sa renunte la strategia de tip multi-brand pe care au imbratisat-o la mijlocul anilor '90.



Titanii acestei industrii nu au reusit sa valorifice o serie de achizitii facute in ultimii ani. Acum, cand industria isi revine puternic dupa un declin de trei ani, acestia tind sa-si scoata in prim plan marca de baza.



Principalii rivali ai Gucci, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, cel mai mare grup din aceasta industrie, si compania elvetiana Cie. Financiere Richemont SA, s-au reconcentrat si ei asupra marcilor principale in incercarea de a-si impulsiona profitul.



Noua strategie a grupului se bazeaza pe presupunerea conform careia industria globala a articolelor de lux, estimata la 134 miliarde de euro ca vanzari in acest an, va inregistra o rata anuala de crestere de aproximativ 5% pe an. Totusi, Polet are in vedere o crestere de 10% pe an a veniturilor generale obtinute de Gucci Group. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO