Business Internaţional

Va ramane Europa un muzeu, iar centrul economiei mondiale se va muta intre SUA si China?

Va ramane Europa un muzeu, iar centrul economiei mondiale se va muta intre SUA si China?

Criza economica l-a transformat pe directorul FMI Dominique Strauss-Kahn intr-unul dintre cele mai importante persoane de pe scena politica si economica mondiala

31.03.2010, 23:30 41

Fenomenele ce au avut loc pe scena economica mondiala in ultimaperioada au dat peste cap raporturile de putere. Este posibil cadupa criza, China si Brazilia, economii emergente, sa iasa maiputernice si chiar sa depaseasca Uniunea Europeana, care risca saisi piarda statutul de forta mondiala.

Europa are nevoie de unitate
"Statele Uniunii Europene trebuie sa lucreeze impreuna, pentru caaltfel Europa ar putea ramane in urma. Este nevoie de cooperare sicoordonare" pentru ca peste zece ani situatia sa nu fie diferita, aspus seful FMI Dominique Strauss-Kahn, in scurta vizita de laBucuresti de marti. El mai crede ca actuala criza a scos la ivealaslabiciunile monedei euro. "Globalizarea este o realitate de carenu mai putem scapa".
"Daca Europa nu ia masuri rapide, in 10-20 de ani ar putea devenijucator de liga secunda", a adaugat Kahn.
"Tot mai multe rapoarte de cercetare arata ca pe termen foarte lungeconomia Chinei ar putea-o depasi pe cea a Statelor Unite", afirmaNicolaie Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania. "Economiileemergente, in frunte cu China, au potential foarte mare. Zona euroare o economie deja dezvoltata, deci perspectivele de crestere nupot fi la fel. Depinde insa de orizontul temporal despre carevorbim" ca sa putem lua in calcul posibilitatea ca UE sa devinajucator de liga a doua.

Cine plateste pentru salvarea bancilor?
O alta problema ridicata la Bucuresti de seful FMI a fost cine vaplati facturile pentru salvarea bancilor, in eventualitateaaparitiei unei noi crize financiare
"Criza a izbucnit in sectorul imobiliar din Statele Unite, cea maisofisticata piata. Am invatat ca este nevoie de o reglementare maidura a sistemului financiar si de o supraveghere mai aspra. Inultimele 12 luni s-au facut multe", declara directorul FMI, careeste insa de parere ca exista insa in continuare mutari ce pot firealizate pe scena de sah a lumii.
Strauss-Kahn sustine crearea unui fond special la nivelulsistemului bancar care sa fie alimentat prin contributii platite debanci in functie de riscurile asumate.
"Vom pune un fel de taxa bancilor, pentru a descurajacomportamentele prea riscante si ca sa evitam situatii in carecontribuabilii sa mai fie nevoiti sa sustina sistemul financiar",marturiseste el.
Implementarea unei astfel de propuneri pe plan international arconduce la majorarea costurilor de creditare, este de parere LiviuVoinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA).El este de parere ca pentru Romania o astfel de decizie ar conducela majorarea dobanzilor si a costurilor pentru clienti.
"In Romania nu bancile sunt cauza crizei. Criteriile deprudentialitate stabilite de Banca Nationala sunt superioare celorde la Basel, iar riscurile sunt tinute sub control de o maniera maistricta", este de parere Voinea.
"In opinia mea, lucrul cel mai simplu, desi poate prea radical, arfi separarea bancilor de investitii de bancile comerciale. Astfelin cazul bancilor comerciale riscurile asumate ar fi mici si tinutesub control."

Vizita lui Kahn la Bucuresti in presastraina:

Reuters: Cele mai mari puteri de la nivelmondial au actionat corect in perioada de varf a crizei financiare,in 2008 si 2009, insa imediat ce pericolul a trecut, a disparut sidorinta de a se modifica reglementarile internationale. Criza ne-ainvatat ca pentru a face fata provocarilor globale trebuie sa avemraspunsuri globale.
Associated Press: "Economia globala este orealitate. Trebuie sa acceptati asta si sa puneti accentul pecooperare", a spus seful FMI la Bucuresti. El a adaugat ca daca ocriza similara va avea loc in viitor, "va fi dificil, daca nuimposibil pentru guverne sa le ceara contribuabililor sa plateascadin nou" pentru a salva bancile.
Financial Times: Seful FMI a sosit la Bucurestipentru a evalua starea economiei si eforturile intreprinse deautoritati in vederea reducerii cheltuielilor bugetare. JeffreyFranks, reprezentantul FMI in Romania, a spus ca decizia lui Kahnde a veni in Romania este "inteleapta", dat fiind ca statul"trebuie sa ia noi masuri pentru a putea adera la zona euro".
Bloomberg: Romania ar putea cere Fondului MonetarInternational o linie de credit flexibila sau un nou creditpreventiv de tip stand by, dupa ce actualul acord expira anulviitor, potrivit presedintelui Traian Basescu. "Din punctul nostrude vedere dorim o cooperare pe termen lung cu FMI", a spusBasescu.
AFP: Europa este in pericol de a fi retrogradatain divizia secunda a puterilor economice de la nivel mondial, intimp ce Statele Unite si Asia ies in forta din criza mondiala, aavertizat seful FMI. "Exista riscul ca economiile europene saajunga in divizia secunda si nu in prima, alaturi de SUA si Asia",a spus Kahn.
The Guardian: Seful FMI a avertizat ca scadsansele incheierii unui acord mondial pe problema reglementariisistemului financiar. Dominique Strauss-Kahn a spus ca statele seconcentreaza mai mult pe solutionarea propriilor probleme decat salucreze impreuna pentru a se pune bazele unor reguli mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO